Smetišnica

Smetišnica

Banex d.o.o.

smetisnica-z-gumo-in-omelom

Lahko bi se reklo, da je eden od pripomočkov, ki jih uporabljamo za čiščenje, najbolj pogosto uporabljen. Sedaj je samo vprašanje ali gre za krpe, metle ali kaj drugega. Eden izmed pripomočkov za čiščenje je tako samoumeven, da ga skoraj vedno spregledamo. To je smetišnica.

To je priprava, na katero se med pometanjem pobirajo smeti. Včasih je potrebno smetišnice prazniti bolj pogosto, še zlasti če pometamo zunanje površine. Ker je zunaj veliko več prahu, kamenčkov, listja ali druge umazanije, bi bila majhna smetišnica  neprimerna izbira. Uporabimo večjo smetišnico, ki naj bo bolj trpežna. Se pravi, da je lahko izdelana iz kovine ali pa trše plastike. Lahko je tudi lesena smetišnica. Lesene smetišnice so  najbolj pogosto uporabljali v obdobju do druge svetovne vojne. Narejene, oziramo sestavljene so bile iz dolgega ročaja. Ročaj se je spodaj razširil v zadnjo stranico, ki je bila pritrjena k dnu. Na straneh sta bili dodani trikotni, polkrogli ali konkavno obžagani deski. V glavnem so lesene smetišnice služile za pometanje dvorišč. Med obema svetovnima vojnama, so se razširile industrijsko izdelane smetišnice. Prevladovati so začele smetišnice, ki so bile izdelane iz pločevine in so bile nizke. Kasneje je oba materiala, les in pločevino, nadomestila plastika. Sedaj bi se lahko reklo, da že težko najdemo leseno ali pločevinasto smetišnico.

Danes najdemo v ponudbi smetišnice raznih oblik, velikosti in barvnih odtenkov. Določene smetišnice so na voljo s pokrovom, imajo nameščene gume na robovih, so nizke ali so z ročajem, da se nam ni potrebno sklanjati. Skratka, razvoj je tudi za smetišnico poskrbel, da ni ostala samo pri eni obliki. Seveda je osnovna forma za smetišnico še vedno osnova, ki narekuje proizvodnjo. Smetišnica bo lepo dopolnila omelo, s katerim bomo brisali prah in umazanijo s polic. To je predvsem pomembno, ko smo prostor že pometli. Počakamo malo časa, da se prah, ki smo ga dvignili s pometanjem posede. Potem se lotimo še polic, stvari na policah in luči. Z njih obrišemo še zadnje ostanke prahu in jih odložimo na smetišnico. Smeti potem odložimo v koš za odpadke in čiščenje je zaključeno.

Enako kot smetišnica, je tudi omelo za prah doživelo razvojno fazo. Od enostavnih omel, so danes na voljo razna omela. Tako imajo določena omela magnetno funkcijo, da na svoje ščetine vežejo prah. To je še zlasti pomembno pri televizorjih, kjer z navadnimi krpami težko polovimo ves prah. Statika, ki se nabere na ekranih nam to preprečuje. Omela, ki so antistatična, bodo kos tej nalogi.

Poleg omenjenih pripomočkov za čiščenje, se nikakor ne bomo mogli izogniti čistilom. Čistilna sredstva bomo morali uporabiti povsod tam, kjer je umazanija trdovratna ali pa želimo površini povrniti določen sijaj ali lesk. Seveda moramo biti tukaj dovolj pozorni, da ne poškodujemo predmetov ali površin. Določena čistilna sredstva so lahko agresivna na določeno površino, kar lahko pusti vidne posledice. Tudi če bomo uporabili brisalec za tla, je potrebno preveriti ali lahko vsa čistilna sredstva uporabimo, recimo za parket. Vsa čistila morda niso primerna za vse talne površine, zato pred prvo uporabo preverimo navodila. Tako se bomo izognili morebitnim poškodbam talne površine.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve