Mehčalec

Mehčalec

Banex d.o.o.

mehcalec-golden-memories

Skrb za oblačila se začne s pranjem in posledično z uporabo pralnega praška in mehčalca. Tehnika v pralnih strojih je napredovala in mnogi sodobni pralni stroji, imajo vgrajen razpršilnik. Razpršilnik lahko avtomatično doda tekoče mehčalce za perilo samodejno, pred zadnjim izpiranjem. V samopostrežne pralne stroje, pa moramo mehčalec dodati ročno. Pri določenih vrstah pralnih praškov, je mehčalec primešan k pralnemu prašku. Veliko proizvajalcev trdi, da njihovi izdelki pripomorejo k hitrejšemu sušenju oblačil, oziroma olajšajo likanje. Pri vseh mehčalcih velja, da so zgrajeni na način, da se jim dodaja voda. Tako pred končnim izpiranjem v pralnem stroju, se poleg vode doda mehčalno sredstvo. Če imamo avtomatski razpršilec, pa se v razmerju 2:1 v korist vode doda mehčalec. Recimo, da bi na oblačila neposredno vlili razredčen mehčalec, bo le ta pustil madež na oblačilih. Lahko bi se pa zgodilo, da bi oblačilo s tem tudi uničili.

Mehčalci delujejo na tkanine na način, da se vrhnji sloj vlaken prevleče s tankim slojem kemikalij. Ker imajo te kemikalije vezivne lastnosti in so električno prevodne, se bodo vlakna zmehčala. S tem se prepreči kopičenje statične energije. Kar nekaj vrst madežev moramo obdelati pred strojnim pranjem. Sem spadajo madeži rdečega vina, kave, trave in določene vrste sadja in zelenjave. Njihovi madeži so lahko trdovratni in jih moramo predhodno obdelati. Tukaj nam bodo priskočili na pomoč kakovostni odstranjevalci madežev. Otroška oblačila so pravi magnet za madeže. Za otroška oblačila in odstranjevanje madežev z njih, so na voljo posebni odstranjevalci madežev. Ti poskrbijo za madeže napitkov, sokov in kašic.

Ko smo madeže predhodno obdelali, so na vrsti detergenti za pranje. Pralni stroj s pomočjo detergenta opere oblačila. Ko jih obesimo na obešalnik za oblačila, bomo takoj videli rezultat. V kolikor je bila predhodna obdelava madežev uspešna, bo madež izginil. V kolikor je madež še prisoten na oblačilu, je potrebno postopek ponoviti. Seveda je izbira detergenta za pranje prepuščena naši izbiri. Na voljo pa imamo detergente za belo, barvno in občutljivo perilo. Samo s pravilno izbiro detergenta za določeno vrsto oblačil, bomo dosegli najboljše rezultate. Pri pranju lahko uporabimo mehčalce in sredstva za dezinfekcijo perila.

Pri sušenju nam veliko koristi odnese pravilna razporeditev oblačil. Če imamo na voljo dovolj veliko sušilno površino, bomo oblačila lažje razporedili. V kolikor imamo možnost, srajce obesimo na obešalnik. Tako se bodo lepo posušile in ohranile svojo obliko. To nam bo olajšalo likanje srajc kasneje, ko bodo srajce suhe.

Med samim pranjem se lahko poslužimo dodatne pomoči. Recimo da bomo prali jakne ali druga vrhnja oblačila. Če dodamo med pranje sredstva za impregniranje tekstila, bo to ustvarilo dodatno zaščito. Lahko dodamo razne dišave ali parfume, za lepši vonj opranih oblačil. Čeprav imajo mehčalci že dodano dišavno aromo, se veliko ljudi odloča za dodatne dišave. Pri likanju pa nam recimo destilirana voda omogoča lažje likanje. Če peremo spodnje perilo, pa so na voljo posebne vrečke. V vrečke damo perilo in preprečimo, da bi se na perilo vezale tkanine ostalih oblačil med pranjem.

V kolikor pa se oblačilo toliko spere, da ni več primerno za nošenje, pa lahko konča v smeteh. Vrečke za smeti niso ravno najboljša rešitev. Rajši ga odvrzimo v namenske zabojnike za odpadna oblačila.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve