Detergent

Detergent

Banex d.o.o.

detergent-za-posodo

Ne mine dan, da se ne bi v gospodinjstvih ali restavracij uporabljal detergent. To je površinska ali mešanica površinskih aktivnih snovi, ki imajo lastnosti čiščenja v razredčenih raztopinah. Seveda je to uradna definicija za detergent. Za splošno uporabo se detergente nanaša na alkilbenzensulfonate. To je družina spojin, ki so podobne milu. Ampak so manj odporne ko gre za vpliv trde vode. Najbolj pogosta uporaba detergenta je v gospodinjstvu. Uporabljamo ga za perilo, posodo ali druge namene, namesto mila ali drugih čistilnih sredstev.

Detergenti so najbolj pogosto v prahu ali pa raztopinah, ki so koncentrirane. Enostavno se mešajo z vodo in so tudi zelo preprosti za uporabo. Pri veliki količini uporabljenega detergenta, je edini stranski učinek, velika količina pene. Zato lahko takoj, ko pričnemo z umivanjem in smo dodali preveč detergenta, opazimo peno. Pena se nekontrolirano veča in veča. Recimo, da smo dali v pralni stroj preveliko količino detergenta, se pena lahko pojavi tudi na zunanji strani pralnega stroja. Zato v pomivalni stroj za posodo, veliko raje uporabljamo tablete za pomivalni stroj. Detergent je znan kot razmaščevalec. Vendar ni nujno, da se bo v vodi vedno raztopil. Glede na kemično klasifikacijo detergentov, bi jih lahko razvrstili v tri skupine. Skupine so odvisne od električnega naboja površine.

Anionski detergenti so slabo razgradljivi. Zato so bili v veliki meri prepovedani za uporabo v gospodarskih družbah, ki so bile napredne. Razlog je bil, da so anionski detergenti slabo razgradljivi. Vseeno se jih na letni ravni proizvede nekje okoli 6 milijard kilogramov.

Kationski detergenti so podobni anionskim detergentom. Zlasti tistim, s hidrofobno komponento. Zadnja skupina os Ne-ionski in zwitterionic detergenti. Ti so najbolj primerni za kavbojke. V tej skupini HEGA in MEGA detergenti ne vsebujejo sladkorja in alkohola.

Uporaba detergentov je zelo splošna. Najbolj pogosto jih uporabljamo za čiščenje oblačil. Detergenti vsebujejo mehčalec vode, belilo, določene encime, dišave in še veliko ostalih sestavin. Milo je ena izmed oblik detergenta. Uporablja se za čiščenje različnih predmetov in umivanju rok. Najdemo ga v trdi ali tekoči obliki. Je pa recimo skupna uporaba detergentov kot odmaševalec odtokov, neučinkovita. Detergent nima toliko moči kot odmaščevalci odtokov in zato nam ne bo kaj veliko koristil.

Na trgu lahko najdemo veliko različnih proizvajalcev in blagovnih znamk detergentov. Seveda vsi obljubljajo včasih skoraj nemogoče stvari in nam sporočajo kaj vse zmorejo. Pretirana uporaba detergentov seveda škoduje tudi okolju. Vsi detergenti se namreč ne razkrojijo v celoti. Del njih ostane v okolju in tako vpliva na podtalne vode. Detergente lahko kupimo v različnih embalažah. Tako se lahko odločimo za bolj ekološki pristop in kupujemo detergente brez embalaže. V trgovini enostavno natočimo ali nasujemo izbrani detergent v embalažo. Doma pa ga nasujemo ali zlijemo v posodo, ki jo že imamo. Tako bomo občutno zmanjšali s količino odpadne embalaže, ki bi nastala, če bi vedno znova kupovali detergente v embalaži.

Določen del detergentov lahko izdelamo tudi sami. Uporabimo naravne sestavine, ki bodo v določeni kombinaciji imeli skoraj enak učinek, kot ga imajo kemično proizvedeni detergenti. S tem bomo še največ prispevali pri ohranitvi čistega okolja in narave.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve