Milo

Banex d.o.o.

tekoce-milo-kokos

Vsak dan se srečamo vsaj enkrat z milom, ki nam pomaga ohraniti roke kar se da čiste. Milo je snov, ki jo dobimo, če maščobo segrejemo skupaj z natrijevim ali kalijevem hidroksidom. Pri tem postopku se pretrga estrska vez v molekuli maščobe. Nastane propan-1,2,3-triol in natrijeva ali kalijeva sol višje maščobne kisline oziroma milo. Mila so sredstva, ki odstranjujejo umazanijo. Uporabljamo ga predvsem za osebno higieno. Mila se delijo na trda in mazava. Trda mila vsebujejo natrij. Mazava mila pa vsebujejo kalij. Mila se pridobivajo s saponofikacijo iz maščob. Mila se uporablja, ker se mastne umazanije z vodo ne more odstraniti. Delci mila, ki so nepolarni, se povežejo z nepolarnimi delci maščobe in jih s površine enostavno odtrgajo.

Milu se lahko dodajo različna kemična sredstva, ki izboljšajo pralno lastnost mila. Tako dobimo sintetično pralno sredstvo ali detergente. Ti so slabše ali pa celo niso biološko razgradljivi kot recimo mila. Ker pa imajo dodana sredstva za mehčanje vode, povečajo pralni učinek in so, kot rečeno bolj škodljiva za okolje. Roke si pač vsakodnevno umivamo in milo je tukaj najbolj uporabno. Odvisno od tega kaj počnemo, si roke umijemo vsaj 10, ali večkrat na dan. Ker se posledično zaradi uporabe mila, naši nohti in roke hitreje izsušijo, jih moramo potem negovati s kremami za roke. Pri izboru mila moramo biti pozorni. Enako kot sol za pomivalni stroj, je tudi izbor pravega mila vezan na tip kože. V zadnjem času so na voljo tudi antibakterijska mila, kar je za uničevanje virusov tudi pomembno pri izbiri mila.

Mila so na voljo v trdi ali tekoči obliki. Trda mila so bolj stara šola, ki pa se še vedno prodaja. Tekoča mila pa so danes vedno bolj priljubljena, saj je njihova uporaba bolj enostavna. Ker se tehnika umivanja rok začne že v otroških letih, nam je zadnje čase to šlo bolj na roko. Ker so bili ukrepi za preprečevanje nalezljivih bolezni skoraj na vsakem koraku in nas opozarjali na higieno rok, so temu tudi otroci sledili z velikim veseljem. Vsaj enkrat se je lahko reklo, da ni bilo potrebno pregovarjanje z otroci, da si je potrebno umiti roke. To so sedaj z velikim navdušenjem naredili popolnoma brez težav.Milo je majhna stvar, ki jo z lahkoto dodamo v prtljago, ko gremo na pot. Tudi v službi ne smemo pozabiti na higieno rok. Kljuke, ograje, razne površine, vsega tega se dotikamo z rokami ali se rokujemo s poslovnimi partnerji in posledično je potrebno od časa do časa, da si umijemo roke. Tudi če bomo površine brisali, nam krpa ne bo preprečila stika z umazanijo. Lahko si pomagamo in uporabimo sprej ali odstranjevalec madežev. Vseeno pa je edina preventiva umivanje rok z milom. Samo tako se bomo učinkovito zaščitili pred bakterijami in virusi. Čiste roke nam bodo na vsakem koraku pomagale, da ostanemo zdravi in v telo ne bomo vnesli bakteriji, ki bi nam lahko škodovale. Še zlasti, če smo na območjih ali v prostorih, kjer ni preveč poskrbljeno za čistočo in higieno prostorov. Boljše dvakrat umiti roke, kot niti enkrat.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve