Operativni leasing

DomovFree2rentOperativni leasing

Operativni leasing

Fri Rent d.o.o.

slika01

Kadar govorimo o oblikah financiranja nakupa vozil, je ena izmed možnosti operativni leasing. Ta možnost nam pride prav, ko si predmet leasinga ne želimo lastiti, ampak samo uporabljati. Se pravi, da je pomembna uporaba predmeta in ne lastništvo. Predmet leasinga je ves čas najema v lasti dajalca leasinga. Za čas trajanja pogodbe, se plačuje najemnina. Po izteku pogodbe, pa se predmet vrne ali pa pogodba podaljša. Seveda doba najema ne sme presegati dobe koristnosti predmeta.

Operativni leasing je namenjen podjetjem, ki s takim načinom financirajo vozni park. Lahko se najame tudi kmetijska mehanizacija ali stroji, oziroma tudi druga oprema. Za samo podjetje je taka oblika financiranja smiselna in bolj ugodna, ker za predmet plačuje samo toliko, kolikor ga uporablja. Ostala sredstva, ki bi jih drugače podjetje potrebovalo za nakup vozila, nameni za druge naložbe. Recimo, da bi za najem tovornega kombija, podjetje plačevalo 300 € na mesec. Za nakup enakega kombija, bi morali takoj odšteti recimo 20.000 €. Takoj je jasno, da lahko ta denar naložijo kam drugam. Sama doba najema za operativni leasing se giblje od 24 do 60 mesecev. Mesečne obveznosti so odvisne od dolžine pogodbe, višine delne najemnine, ter modela vozila in koliko je dogovorjenih kilometrov, ki jih lahko uporabnik prevozi na leto. Delna najemnina se lahko obračunava do višine 30%. Tako so lahko vsi stroški predvidljivi in se dajo preračunati. Določeni ponudniki operativnih leasingov, nudijo možnost variabilne obrestne mere. Tako se obrestna mera prilagaja tržnemu nihanju EURIBOR tečaja vsake tri mesece.

Operativni leasing je namenjen tudi fizičnim osebam. Lahko se odločimo za novo ali rabljeno vozilo. Vendar je tukaj nekje maksimalna določena doba omejena na 10 let. Kar v praksi pomeni za rabljeno vozilo, ki je staro 5 let, da je maksimalna doba financiranja v tem primeru, pri operativnih leasingih 5 let. Postopek je enostaven. Izberemo vozilo, izpolnimo vlogo za financiranje, potrebujemo še tri zadnje plačilne liste, kopijo osebnega dokumenta, kartico transakcijskega računa in davčno številko. Pridobimo ponudbo operativnega leasinga, podpišemo pogodbo in plačamo polog. Zatem samo še prevzamemo vozilo in postopek je končan.

Če pogledamo še rent a kombi storitev, ki omogoča najem kombija. Tukaj ne gre za nakup vozila. Gre samo za najem v točno določenem časovnem obdobju. Za to obdobje plačamo najem vozila in po končanem najemnem obdobju, vozilo vrnemo nazaj. Za kombi najem se odločamo takrat, ko kombi potrebujemo. Lahko gre za selitev, povečan obseg dostave blaga našim kupcev, prevoz na športno prireditev ali koncert, poroke in podobno. Vozilo bomo res potrebovali kratek čas in nam ni smiselno, da bi vozilo takrat najeli preko drugih oblik financiranja.

Ne glede na obliko financiranja, ali gre za kratkoročni ali dolgoročni najem, vedno moramo pretehtati stroške. Samo tako se bomo izognili morebitnim visokim zneskom, ki bi lahko nastali tako za podjetje, kot za posameznika. Še zlasti v podjetjih nam lahko računovodje veliko pripomorejo, da bo odločitev, katero obliko financiranja ali najema izbrati, pravilna. Dobro je, da pred sprejemom končne odločitve, pridobimo več različnih ponudb, ki nam bodo pomagale pri končni odločitvi. Vsak cent, ki ga lahko prihranimo bo dobrodošel.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve