Rezervoar za vodo

DomovZAGOŽEN d.o.o.Rezervoar za vodo

Rezervoar za vodo

Zagožen d.o.o.

rezervoar-za-vodo

Z vodo je potrebno varčevati, zato si je dobro omisliti rezervoar za vodo. Še posebno za zbiranje meteornih vod in deževnice. Tako si lahko v času padavin ustvarimo zaloge vode, ki jo bomo potrebovali za razna opravila. Sem spadajo pranje avtomobila, zalivanje vrta ali trave. Mogoče si zbiralnik vode povežemo s sistemom za splakovanje sanitarij. Tako bi namesto pitne vode uporabili deževnico.

Zlasti pri novogradnjah se uporablja rezervoar za deževnico. Podobno se odločajo tudi pri prenovi stanovanjskih hiš. Najbolj pogost izbor je zbiralnik izdelan iz polietilena – PET. Podobno je tudi pri vgradnji, kjer se večina odloči za zakop v zemljo. Tako nam zbiralnik ne kazi okolice in ni viden in seveda prihrani na prostoru, ki ga lahko uporabimo za druge namene. V zbiralnike lahko hranimo izvirsko ali meteorno vodo. Seveda je potrebno upoštevati, da če smo v zbiralniku hranili meteorno vodo, ne moremo vanj natočiti tudi izvirske vode. To je mišljeno v primeru, da bi potem izvirsko vodo uporabljali za pitje. Če bi to želeli, moramo predhodno zbiralnik v celoti razkužiti, prezračiti in šele potem natočiti vanj izvirsko vodo. Kljub vsem naštetim ukrepom, je priporočljivo opraviti analizo vode pred zaužitjem. Ustrezna inštitucija bo s testi ugotovila ali je voda primerna za uživanje.

Rezervoar za vodo moramo ustrezno priklopiti na sistem, če ga bomo uporabljali za splakovanje v hiši ali za zalivanje vrta. Potrebno je prilagoditi vodovodne inštalacije, da recimo lahko v WC kotličku uporabimo deževnico za splakovanje. Seveda mora tak sistem omogočati enostaven prehod na vodovodno omrežje, ko nam poide zaloga meteorne vode.

Podzemni zbiralnik deževnice je v veliki večini velikosti od 3.000 do 5.000 litrov. Zbiralnik ima poseben pokrov, ki se lahko enostavno odstrani. Potrebno je zagotoviti filtre, če želimo meteorno vodo očistiti določenih nesnag, ki jih na poti do zbiralnika najde na svoji poti. Tako je priporočljivo že na žlebovih postaviti mrežice, da zadržijo listje, vejice in drugo nesnago. V podzemne zbiralnike je potrebno namestiti električne črpalke, ki bodo po sesalni cevi pošiljale vodo v cevni sistem.

Ker se rezervoar za vodo lahko napolni do konca pri recimo večji količini padavin v krajšem časovnem obdobju, je potrebno poskrbeti za odvajanja viška vode. Tako mora imeti zbiralnik predviden odtok, kjer bo višek vode nemoteno odtekal. Seveda je potrebno preveriti, kam se bo ta višek zbrane vode odtekal. Vsekakor ni priporočljivo, da višek vode odteka v bližino stanovanjskih objektov ali morebitnega plazečega področja ali nasute zemlje. S takim ravnanjem lahko sprožimo plaz ali pa se nam v objektu pojavi plesen zaradi stalnega zamakanja vode.

Nikakor ne smemo pri izbiri zbiralnika gledati samo na ceno. Potrebno je razmišljati dolgoročno, ker ko vgradimo rezervoar za vodo, ga ne bomo menjali v kratkem. Se pravi, da ga bomo uporabljali dalj časa. Zato izberemo dovolj kvalitetnega, da nam ga ne bo potrebno zamenjati pri vsaki najmanjši zmrzali. Seveda moramo poskrbeti tudi za vzdrževanje in čiščenje. Potrebno je tudi zbiralnik zaščiti, da ne bi v zbiralnik padli otroci ali druga živa bitja in se utopili. Preudaren izbor in smiselna uporaba bo koristila naravi bolj kot si mislimo.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve