Čistilna naprava

DomovZAGOŽEN d.o.o.Čistilna naprava

Čistilna naprava

Zagožen d.o.o.

cistilna-naprava

Temeljna naprava pri čiščenju odplak je čistilna naprava. Ker očiščene odplake vračamo nazaj v okolje je naprava zelo pomembna. Postopki očiščevanje vode so tako kemijski, fizični in biološki, da je končni rezultat neškodljiv za okolje in ljudi. Primarni cilj je, da se okolje zavaruje pred drugimi škodljivimi snovmi in težkimi kovinami, ki so prisotne v odpadnih vodah. Napredna tehnologija nam omogoča, da prečiščene odplake ponovno uporabimo. Odpadno vodo pa lahko z določenimi postopki prečistimo v pitno vodo.

Delovanje čistilne naprave ima več stopenj. Prva stopnja zajema mehansko čiščenje. Tukaj z raznimi filtri odstranjujemo trde odpadke. Filtri zadržijo odpadke, ki imajo velikost večjo od 5 mm. Naprej gre s filtri prečiščena voda, ki pa je še vedno umazana, v posebne bazene. V bazenih se prične biološko čiščenje. Zgodi se proces razgrajevanja organskih snovi. Posebni mikroorganizmi, ki jim je umazanija hrana in se z njo prehranjujejo, umazanijo razgradijo. Ker pa potrebujejo kisik, se ga preko posebnih sistemov dovaja v bazen. To pospeši razgraditev umazanije. Voda potuje naprej v drug bazen imenovan usedalnik. Tam se voda še dodatno prečisti s posedanjem. Od tu dalje pa je voda speljana v reko ali v naravo. Ločimo primarno, sekundarno in terciarno čiščenje pri odplakah.

Čistilna naprava ima v podjetju Zagožen d.o.o. poseben seznam naprav, ki so primerne. Tako čistilne naprave cenik omogočajo potencialnim kupcem izbiro glede na njihove potrebe in predvideno kapaciteto. Čistilna naprava za hišo in njen končni izbor, je seveda odvisna od število oseb v gospodinjstvu.

Ker vse odpadne vode, ki prihajajo iz naselij, mest se na koncu svoje poti izlivajo v jezera, morja in reke. S seboj prinašajo veliko škodljivih snovi in delcev. Zato jih je potrebno preusmeriti preko čistilnih naprav, kjer jih prečistimo. Centralna čistilna naprava so tiste naprave, na katere lahko priklopimo večje objekte in pa male čistilne naprave. Te pa uporabljamo za prečiščevanje odpadnih vod manjših industrijskih objektov ali individualnih stanovanjskih hiš. Male čistilne naprave cenik zajema celotno ponudbo, ki jo ponujajo v podjetju Zagožen d.o.o.

Čistilna naprava se uporablja pri biološkem čiščenju komunalne odpadne vode. V procesu pred čiščenja odstranimo velike odpadke; recimo liste, smeti, veje in podobno. Ravno ti odpadki bi lahko resno poškodovali čistilno napravo in njeno delovanje. Sledi grobo presejanje, ki je v veliki večini avtomatično, preko grabljastega in mehaničnega pregradnega sita. Tukaj se trdi delci odstranijo na posebna odlagališča ali pa jih zažgemo. Manjši obrati ta del še vedno uporabljajo ročno odstranjevanje. Sledi odstranitev peska. Ostale delce; recimo steklo, kamenje, prod, ter pesek se odstrani, da tok vode prilagodijo tako, da se lahko našteti delci usedejo na dno. Maščobe se odstranijo, da odpadna voda črpa preko manjšega bazena, kjer s strgali ostranimo maščobo. Maščoba plava na površju in se zato lažje odstrani.  Primarno čiščenje je postopek, kjer voda teče skozi večje bazene tako imenovane usedalnike. Tukaj se loči gošča od oljnate snovi. Prečrpa se v objekt, kjer se obdela gošča. S pomočjo saponifikacije, se iz plavajoče materije razne maščobe in olja predelajo. Temu postopku rečemo tudi umiljenje. Kemična reakcija sproži hidrolizo maščob. Sekundarno čiščenje pa poskrbi za biološko razgradnjo s pomočjo bakterij.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve