Greznica

Greznica

Zagožen d.o.o.

greznica

Fekalno vodo iz gospodinjstev zbiramo v posebnih zbiralnikih, ki jih imenujemo greznica. Greznice uporabljamo pri adaptacijah stanovanjskih hiš ali pri novogradnjah. Uporaba greznice je praktična. Zato so dobrodošle tudi pri počitniških hišah. Lahko imamo več greznic, ki jih med seboj povežemo zaporedno ali samostojno. Greznica pride v poštev povsod tam, kjer ni urejene kanalizacije. Zato je potrebno, da lastniki zemljišč predvidijo male čistilne naprave ali zgradijo greznico.

Tako zbiralnik zbira vse tekoče ali trdne snovi, ki pritečejo po odtočnih ceveh iz gospodinjstev. Greznica je na nek način priprava za čistilno napravo. V greznici se kopičijo encimi, ki so zelo pomemben faktor pri razgradnji snovi. Greznica naj bi bila vgrajena na povozni ali nepovozni površini in hkrati na takem mestu, da se lahko vzdržuje. Enkrat letno jo je potrebno očistiti, ker v njej poteka proces razgradnje, ki se nikoli ne konča. Lahko bi rekli, da je biološka čistilna naprava.

Na trgu najdemo dva in tri prekatne greznice. Material, ki ga uporabljajo pri izdelavi greznic je polietilen. Poznamo tudi nepretočne greznice, ki so zaprte posode. V teh zaprtih posodah se zbirajo odpadne vode. Te odpadne vode lahko namenimo suhim straniščem. Dva ali tri prekatne pretočne greznice pa se v njih odpadna voda delno očisti. Potem odteče v ponikalnico. Poznamo tudi zbiralnike za odpadne vode. Ti zbiralniki so namenjeni za manjša gospodinjstva, ki so preveč oddaljena za priklop na sistem centralne čistilne naprave. Za vgradnjo male čistilne naprave pa nimajo zadosten pretok odpadne vode. Zbiralniki morajo biti vodotesni. Tako zavarujemo okolico pred morebitnim onesnaženjem.

Greznica najceneje pomeni direkten priklop na centralni sistem čistilne naprave, brez izgradnje. V kolikor se odločimo za izgradnjo greznice, to pomeni izgradnjo nepropustnega zbiralnika komunalne vode. Zbiralnik vodo zadrži in se ne izteka v naravo. Greznica, oziroma lastnik nepretočne greznice mora imeti naslednja dokazila: izdano soglasje za nepretočno greznico, da je nepretočna greznica zgrajena po vseh veljavnih gradbenih prepisih in v skladu z izdanim soglasjem. Obstajati mora uradno dokazilo o vodotesnosti greznice, da ima minimalno predpisano prostornino po osebi, da so v greznico speljane samo komunalne vode iz gospodinjstva. Na podlagi omenjenih dokumentov, se uporabnika uvrsti na seznam uporabnikov, oziroma seznam lastnikov nepretočnih greznic.

Poskrbeti moramo za praznjenje greznice, ki mora biti prijazna do okolja. V greznici se nabira greznična gošča in odpadne vode, ki vsebujejo veliko različnih spojin, mikroorganizme in ogljikove in dušikove spojine. Zaradi preprečitve morebitnega izliva odpadnih vod ali greznične gošče lahko privede do okoljskih težav. Pri morebitnem izlitju lahko onesnažimo vir pitne vode, pričnejo se širiti nalezljive bolezni ali pa pride do cvetenja stoječih ali počasnih tekočih vod. Zato moramo prazniti greznice na določeno obdobje. Praznitev mora biti narejena strokovno, zato je priporočljivo, da jo izvede za to usposobljen izvajalec. Lokalna komunalna podjetja so zato najbolj primeren izvajalec. S tem bomo zagotovili pravilno obdelavo v centralnih čistilnih napravah, kjer bodo ustrezno obdelali in razgradili goščo in odpadno vodo. Poskrbeti moramo še za vzdrževanje greznice, da nam ne po predčasno popustila in jo bo potrebno pred iztekom njene uporabnosti zamenjati ali popraviti. Če sami tega ne zmoremo lahko to za nas opravijo ustrezni izvajalci.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve