Cisterne za vodo

DomovZAGOŽEN d.o.o.Cisterne za vodo

Cisterne za vodo

Zagožen d.o.o.

cisterne-za-vodo

Dostop in pravico do neoporečne pitne vode ima vsak v naši državi, ki pa žal ni vedno zagotovljena vsem prebivalcem, ki živijo na področju, kjer ni urejena oskrba z javno pitno vodo. Ta problem rešujejo cisterne za vodo. Problem oskrbe z vodo rešujejo za vsakega posameznika posebej. Nekateri prebivalci pa se oskrbujejo celo z vodo, ki je lahko škodljiva za njihovo zdravje.

V obdobjih suše pride do pomakanja vode tudi za vse osnovne potrebe. Zato v takih primerih velikokrat priskočijo na pomoč gasilci. Za dovoz neoporečno čiste vode prebivalcem takih krajev uporabljajo cisterne za vodo. Je pa preskrbljenost prebivalstva Slovenske Istre s pitno vodo iz javnega vodovodnega omrežja izredno visoka. Dosega skoraj 99% oskrbo z pitno vodo, ostali procent pa oskrbujejo z dovozom, ki jih opravijo z cisternami za vodo. Za neoporečnost pa poskrbi biološka čistilna naprava. Dostava čiste pitne vode je veliko pogostejša v sušnih obdobjih. Voda se v cisterno po pravilih polni iz znanega vira in pretaka  ali prevaža s cisterno. V obeh primerih se lahko polni le iz sistema za oskrbo s pitno vodo. Voda za polnjenje cistern mora biti skladna z zakonom o pitni vodi. Zakon je naveden v uradnem listu. Znani vir se mora kontrolirati vsakih šest mesecev. Za to je zadolžen upravljalec sistema.

Mesto, kje se cisterne polnijo (pipa, hidrant) mora biti redno vzdrževano, da se pravočasno lahko prepreči kontaminacija pitne vode. Lokacija za polnjene cisterne za vodo je točno določena. Cisterno in njeno notranjost z vso pripadajočo opremo za polnjenje in distribucijo, je potrebno vsako leto pregledati in izdati potrdilo, da ustreza vsem standardom. So pa ljudje toliko osveščeni, da imajo lasten zbiralnik deževnice ali poseben zbiralnik za vodo, ki se uporablja tam, kjer je kakšna greznica, da ne pride do nepotrebnih okužb. Cisterno za vodo, ki ni bila v uporabi več kot leto dni, je potrebno temeljito očistiti s čisto, pitno vodo. Če pa posameznik čisti svojo lastno cisterno, se je dobro pozanimati za biološke čistilne naprave cenik. Sredstva za čiščenje se morajo obvezno uporabljati po navodilih proizvajalca. Polnilno mesto, kjer se polni voda v cisterne mora biti popolnoma čisto. Pipe se morajo obrisati pred polnjenjem in voda mora teči vsaj dve minuti, preden se začnejo polniti cisterne za vodo. Tudi vtok v cisterno je potrebno obrisati s čisto papirnato brisačo. Voda mora biti neoporečna, brez barve, vonja in okusa. Voda iz cisterne je potem uporabna in pitna, če so izpolnjene vse zahteve.

Zdravstveno ustrezna pitna voda je tista  voda, ki po pripravi ali v naravnem stanju ustreza vsem predpisom in ne ogroža zdravja. V vodi ne  sme biti snovi ali sestavine, ki bi bile škodljive za zdravje. Ne sme vsebovati kakšnih strupov ali radioaktivnih snovi.

Ob naravni ali drugi nesreči se večkrat pojavijo motnje z oskrbo čiste, pitne vode. V takem primeru je treba vodo obvezno prekuhati. Za marsikoga v tujih državah je pitna voda še vedno pravo razkošje. Umazana voda je povzročitelj črevesnih bolezni, med katerimi je znana kolera, pogosto se pojavljajo tudi bakterijske bolezni. V državah, kjer je veliko pomankanje pitne vode, pa se otroci zaradi nečiste vode okužijo z različnimi paraziti, ki povzročajo bakterijska obolenja.

Zato moramo vsi, ki imamo na razpolago v naravi čisto, pitno vodo, z njo ravnati lepo, preudarno, saj si brez nje ne moremo predstavljati življenja.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve