Cisterna za deževnico

DomovZAGOŽEN d.o.o.Cisterna za deževnico

Cisterna za deževnico

Zagožen d.o.o.

cisterna-za-dezevnico

Preračunano je, da rabi človek pri nas v Sloveniji za preživetje od 18 do 22 litrov vode na dan. Zato je smiselno, da se tam, kjer je možno, uporablja cisterna za deževnico. Ko smo pozorni na svojo porabo vode, ugotovimo, da jo za pitje in kuhanje potrebujemo zgolj cca tri litre, drugo pa za osebno higieno, od tega kar četrtino količine dnevno  za splakovanje stranišča, pranje, pomivanje in zalivanje vrtov in trave okoli hiše. Če živimo v hiši, lahko polovico naših potreb brez hudega truda nadomestimo z zbiranjem deževnice.

Vedno več graditeljev hiš (ne glede na njihovo velikost in število ljudi v njej) se zaradi okoljske ozaveščenosti in prihranka, odloči za vgradnjo tipskih ali betonskih podzemnih rezervoarjev in inštalacije ločene za deževnico v hiši, ki je nujna, če želimo vodo, ki se zbira, uporabiti za sanitarije, oziroma kopalnico. Lastniki že obstoječih hiš si pogosteje omislijo manjše nadzemne zbiralnike, ki jim koristijo predvsem za zalivanje vrtov in trate. Prednost podzemnih rezervoarjev pa je ta, da je voda bolj kakovostna, če pa se ne uporablja za uživanje, je povsem dobra za vse ostale potrebe. V zadnjih časih se vse pogosteje uporabljajo cisterne za vodo. Po izkušnjah ponudnikov se strošek, ki se vloži v to, povrne nekje v petih do desetih letih.

Deževnica je mehka voda, saj se pri njeni uporabi nikjer ne nalaga vodni kamen, posebej, če jo uporabljamo za splakovanje stranišč, tuširanje, ne maši z vodnim kamnom pralnih in pomivalnih strojev. Tudi iz tega vidika si naredimo ogromno prihranka in podaljšamo življenjsko dobo aparatom, posledično skrbimo za okolje. Za odtoke pa je je zato namenjena greznica.

Cisterna za deževnico je volumensko različnih dimenzij.

Samoumevna je uporaba deževnice za pranje avtomobilov, uporablja se za spiranje tlakovcev in podobno. Deževnico imajo rade rastline, ker ne vsebuje mangana oziroma nobenih težkih kovin. Za zalivanje samega vrta so najbolj pogosto že dovolj enostavni elementi. Vsaka cisterna za deževnico mora imeti vgrajen filter. Filter odstrani vso nečistočo v vodi, kadar se uporablja cisterna za vodo. Kadar  se uporablja cisterna za deževnico za splakovanje sanitarij ali pranje perila, je priporočljiv namestitev plavajočega odvzema. Le-ta zajema vodo 10 cm pod vodno gladino kjer je le ta najčistejša (spodaj so lahko usedline, na gladini pa lahko kaj plava).

Za pranje perila se dodatno priporoča namestitev finega filtra za črpalko ali ogljikovega filtra. Ta zadrži tudi delce velikosti do 0,1 mm. Vgradnja pa je opcijska. Dobro pa je uporabljati sifon za zaščito pred malimi živalmi. Sifon tudi poskrbi, da iz kanalizacije, ali kanala ne pridejo v rezervoar kakšni plini ali vonji. Zaščita pred malimi živalmi poskrbi za to, da v rezervoar ne pride kakšna miš ali podgana, ki bi s poginom v vodi in razkrojem, vodo onesnažila ali celo okužila. Voda je z umirjenim dotokom in sifonom bistra in nima ne vonja ne okusa.

Za najbolj kvalitetno vodo pa so najbolj idealni podzemni zbiralniki vode, ker jih zemlja ščiti pred neugodnimi zunanjimi vplivi. To so visoke ali nizke temperature. Temperatura vode je potem pod zemljo vedno krog šest do osem stopinj C. Zaradi teme v rezervoarju se posledično zaradi tega ne morejo razviti alge.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve