Šotori

Šotori

Polmar d.o.o.

sotori

Na potovanjih šotori predstavljajo bistven del opreme. Koristi nam pri kampiranju, potovanjih, pohodništvu in raznih drugih priložnostih, kjer potrebujemo streho nad glavo in nimamo želje, da koristimo hotel ali kakšno drugo obliko nastanitve. Uporabljajo ga vojske za nastanitev vojakov na terenu, humanitarne organizacije in vlade v primerih naravnih nesreč ali pri večjih naravnih katastrofah.

Skozi tok zgodovine so prvi šotori bili domovi ljudem, ki so jih lahko postavili na lahek način. To je tudi ustrezalo nomadskemu načinu življenja, saj je komponentna struktura omogočala varno zavetje. Za izgradnjo šotorov so v začetku uporabljali živalske kože in kosti, ter veje dreves. Skozi zgodovino so odkrili veliko oblik šotorov, ki so bile uporabljene. Določeni šotori so imeli prostor za ognjišče. Rimska vojska je uporabljala usnje pri izgradnji šotorov. Imeli so tudi več različnih oblik, ki so bile vezane na določen statusni položaj v vojski.

Šotori danes se delijo na več kategorij: napihljivi šotori, družinski šotori, šotori za tabornike, in skupine šotorov, ki se delijo glede na število oseb, ki bi šotor uporabljale. Ker je kampiranje in razvoj pohodništva prinesel k rasti industrije, ki proizvaja opremo za rekreativno dejavnost, so morali k večjemu povpraševanju za šotori, prilagoditi svoje proizvodne procese zahtevam tržišča. Uporabljeni materiali in načrti šotorov so korenito spremembo doživeli v začetku 20 stoletja. Lesene palice so zamenjali najprej s kovinski palicami in kasneje so kovinske nadomestili s plastičnimi palicami. Z uporabo plastike so lahko bile palice fleksibilne in so posledično lahko opustili tudi vrvi, ki so se uporabljale.

Današnji šotori se lahko hitro postavijo, so narejeni iz lahkih materialov, recimo iz najlona, enostavni za prenašanje in zelo odporni na vremenske vplive. Oblike so danes še bolj razgibane. Namen uporabe šotorov je še večji od napihljivih šotorov, šotorov na strehi avtomobilov, šotori za predore, geodetski šotori in podobno.

Ne glede na obliko, velikost, je primarna funkcija še vedno, da šotori izpolnijo osnovne zahteve uporabnikov. Zagotavljati morajo, da uporabnik ostane suh in da mu je toplo, ko je v naravi. Hkrati pa uporabniki čutijo povezanost s predniki, ki so večji del svojega življenja preživeli v šotorih. Še zlasti nomadska plemena, ki so prepotovala velike razdalje in živela v šotorih.

Kamp oprema je brez šotora nepopolna. Enako velja za tabornike in skavte, ki brez šotora ne morejo opravljati svojega namena in poslanstva. Zato je odločitev, ko se odločamo za nakup šotora, zelo važna. Saj izbira pravega šotora vpliva na naše počutje na potovanjih, oziroma kampiranju. Pomembna je teža, velikost, oblika, hitrost postavitve, način zlaganja in še mnogo drugih dejavnikov. To vse je važno zaradi načrtovanja in tudi načina transporta, ki ga bomo uporabili. Če se recimo odpravljamo peš in bomo spali kjer nas bo ujela noč, je priporočljivo izbrati lahek in hitro postavljiv šotor. Kadar pa svoje dopustovanje načrtujemo preživeti v kampu, pa lahko izberemo večji šotor, ker bomo najverjetneje za pot uporabili avto ali javni prevoz. Priporočljivo je, da si šotor pred nakupom izposodimo in ga preizkusimo v naravi. Tako se izognemo nespametnemu nakupu in res kupimo šotor, ki bo služil svojemu namenu.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve