Šotor

Šotor

Polmar d.o.o.

sotor

Začasno bivališče, ki omogoča bivanje v naravi je šotor. Iz zgodovine so ga najbolj pogosto uporabljali nomadski narodi in indijanci. Ti so v njih bivali na stalnem mestu ali pa na poti, iz enega kraja v drugega. Uporabljali so jih v zgodovini še Grki, Rimljani, Perzijci. Šotori so bili bolj preprosti kot danes. Danes šotore uporabljamo za letovanja in počitnikovanja. Izdelani so iz lahkih, nepremočljivih snovi. Oblike šotorov so lahko različne: polkrogli, stožčaste oblike ali oblike, ki je podobna hiši.

Danes šotor odlikuje enostavnost postavitve. Klasični šotori za konstrukcijo uporabljajo kovinske palice ali ogrodje iz aluminija. Aluminij je lahek, zato se veliko ljudi odloča za slednjega, ker ga je lažje prenašati. Če se recimo odpravimo v naravo za več dni in imamo kajak, lahko v njega dodamo tudi šotor. Tudi za uporabnike supov, je lahko pri daljših supih dodatna oprema tudi šotor. Šotore lahko prevažamo s pomočjo napihljive vlečne tube. Seveda v tem primeru ne sme biti v tubah prisotnih ljudi, da ne pride do poškodb med transportom.

Vrste šotorov, ki jih poznamo, so lahko razdeljene na število oseb, ki bodo bivale v šotoru. Lahko jih delimo glede na vrsto počitnikovanja. Za kampiranje so primerni kamp šotori, za pohodnike, pohodniški. Pohodniški šotori so lahki in primerni za potovanja. Pri potovanjih smo omejeni s prtljago in zato je čim lažji in manjši šotor pravilna izbira. Poznamo še vrsto šotorov, ki se imenujejo tri sezonski šotori. Izdelani so za vremenske razmere za obdobje letnih časov spomlad, poletje in jesen. Zadnja vrsta šotorov ali štiri sezonski šotori so narejeni in zasnovani iz močnejših materialov in lahko kljubujejo dežju, vetru in snegu.

Glede na število oseb, pa se šotori delijo na število uporabnikov. Tako jih delimo za dve, tri, štiri ali več oseb. Večji kot je izbran šotor, ki ga bomo uporabljali, manj bo odporen na vremenske razmere. Razlog je v njegovi višini, saj z številom oseb šotor zavzame večjo površino in posledično tudi višino. Seveda moramo pri izbiri šotora razmišljati tudi o udobju in notranjosti. To je pomembno takrat, ko bomo šotor postavili za daljše časovno obdobje. Recimo v kampu za dva tedna. Tukaj moramo razmisliti tudi o prostoru za prtljago znotraj šotora. Saj bo šotor naslednja dva tedna naša hiša in bomo morali odlagati obleko in ostale stvari, ki smo jih prinesli s seboj. V kampih lahko kot predprostori za prikolice nastopijo šotori. Lahko pa kot predprostori za avtodome služijo svojemu namenu.

Šotore uporabljajo tudi v primerih naravnih nesreč ali katastrof. V svoji redni opremi jih imajo vojske, pripadniki civilne zaščite, gorski reševalci. Tako lahko v primeru potresov ali poplav, šotore uporabijo kot začasna bivališča. Tako se ljudje, ki so izgubili svoj dom ali so domovi začasno neprimerni za bivanje, namestijo v šotorih. Seveda je to samo začasna rešitev problema bivanja. Trajno rešitev v takih primerih rešujejo z zabojniki ali mobilnimi hiškami.

Nepogrešljiv del opreme pa so šotori pri taborniških in skavtskih združenjih. Šotori so za njih osnovno vodilo in način bivanja v naravi. Učijo se pravile postavitve in uporabe. Zaradi tega je tudi veščina postavitve šotora postala del tekmovanj tabornikov in skavtov.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve