Kajak

Kajak

Polmar d.o.o.

kajak

Avanturist po duši. Celo leto aktiven. Obožuješ vodne športe. Večino prostega časa preživiš ob morju, rekah ali jezerih. Potem si sigurno kdaj pomislil o nakupu kajaka. Kajak je namenjen za eno ali za dve osebi. Poganja se s pomočjo vesla. To pa je tudi edina stvar, ki povezuje kajak in sup. V osnovi so kajaki namenjeni za mirne reke, jezera in morje.

Pri proizvodnji kajakov se uporabljajo visoko kakovostni materiali, ki morajo biti vremensko odporni. Tako zagotavljajo obstojnost in daljšo življenjsko dobo. Aerodinamična oblika je najbolj pogosta. Ravno ta oblika zagotavlja enostavno veslanje in večje udobje. Samo veslanje in upravljanje je enostavno s pomočjo dveh obojestranskih vesel.

Kamp oprema pogosto vključuje kajak, šotor in ostale stvari. Avanturisti radi združujejo vožnjo po rekah s kajakom in prenočevanje s šotori. Ker je tudi za rokovanje zelo enostaven, samo vzdrževanje tudi ne zahteva veliko napora, se veliko ljudi odloči za nakup kajaka.

Iz športnega vidika spada kajak in kanu med tekmovalne športe. Hkrati je tudi olimpijski šport in ima kar velik pomen tudi na vidiku rekreativne športne rekreacije. Poznamo dve varianti na mirnih in divjih vodah. Dvojno ime je zaradi povezave dveh različnih vrst čolnov; kajaka in kanuja. Čolna sta sicer različna. Bistvena razlika je v načinu sedenja in veslih. Uporabnost in sposobnost obeh čolnov pa sta podobni. Zato se tudi tekmuje z obema na enakih progah.

Pri kajakih je sedenje nizko in uporabljamo dvostransko veslo. Današnji tekmovalni čolni so izdelani iz armirane plastične mase. Armature čolna so lahko steklena ali druga trdna vlakna.

Tekmovanja na mirnih vodah se odvijajo na ravnih progah. Proge so različnih dolžin 200, 500 in 1.000 metrov. Tekmuje se na čas in s skupinskim štartom. Tekmovalne discipline se razlikujejo še na število veslačev. Tako poznamo enojce, dvojce in četverce. Tekmuje se v obeh kategorijah; moški in ženske. Mednarodne oznake za kajak so K-1, K-2 in K-4. Tekmovanja na divjih vodah so v slalomu. Tukaj je pomemben čas, dodajo pa se kazenske točke za vsak dotik ali napačno vožnjo skozi vratca. Če pa tekmujemo v spustu, pa je pomemben čas vožnje od štarta do cilja. Štart je izveden posamično. V tej skupini imamo še dodatno kategorijo poleg moške in ženske, to so mešane posadke. Pri divjih vodah imamo še eno posebnost na tekmovanjih. Poznamo nastope tričlanskih ekip v slalomu. To pomeni sočasni spust treh čolnov po slalomski progi. To je izziv za celotno trojico, saj mora biti skupna vožnja skladna, od štarta do cilja. Šteje čas, ko zadnji tekmovalec privesla preko ciljne črte.

Veliko je ponudnikov, ki nudijo vožnjo s kajaki po rekah. Za to potrebujemo na določenih predelih dovolilnice. Potrebno je tudi upoštevati plovni režim in varnost. Če smo začetniki, ni priporočljivo, da se brez izkušenega vodnika podamo na vožnjo. Priskrbeti si moramo ustrezno opremo, poskrbeti moramo za prevoz na začetek in potem tudi nazaj na izhodišče. Vsekakor pa je potrebno še enkrat opozoriti na varno plovbo. Nikakor pa tukaj ni prostora za junačenje in precenjevanje svojih zmožnosti. Reke imajo lahko skrite vrtince ali kakšno drugo past, zato je toliko bolje na nas, da res ne podcenjujemo še tako mirne reke.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve