Pisarniški stoli

DomovSHOWROOM.SIPisarniški stoli

Pisarniški stoli

NIK-LES d.o.o.

pisarniski-stoli

Charles Darwin je kot raziskovalec življenja prišel na idejo o stolu, s katerim bi se premikali na delovnem mestu. Ideja je bila, da na običajen stol namesti koleščka, s katerimi bi se lahko stol premikal.

Tako se je pridobila mobilnost v sedečem položaju. Prvi stol ni bil ravno udoben, imel pa je glavno lastnost pisarniških stolov, kot jih poznamo danes. To je mobilnost. Pisarniški stoli, ki so jih prve izdelali, so bili namenjeni ameriškim železnicam za pisarniško delo.

Industrijski razvoj v 19. stoletju je povečal število delovnih mest, ki so od delavcev zahtevale prisiljeno držo. Zaradi povečanega povpraševanja so se začeli pojavljati na trgu številni pisarniški stoli različnih proizvajalcev. Tako so različni inovatorji pripomogli k izboljšavam. Stoli so pridobili funkcijo prilagodljive višine sedeža in nastavljivo naslonjalo. Potrebo po pisarniških stolih so opazili tudi v nemškem parlamentu pred 1. svetovno vojno. Tako je Otto von Bismarck poskrbel, da jih je nemški parlament pričel uporabljati. Tako so pisarniške stole približali ljudem in jih napravili popularne.

Pretirane pozornosti pisarniški stoli niso bili deležni pred 2. svetovno vojno. Po letu 1970 je postalo vodilo pri proizvodnji pisarniških stolov ergonomija in dizajn. Današnji pisarniški stoli so nastavljivi, prilagodljivi, da se uporabniku prilegajo popolnoma po hrbtenici. Tako zagotavljajo udobje na delovnem mestu in olajšajo prisiljeno držo, ki jo imamo med sedenjem.

Pisarniški stoli imajo fiksen ali statičen sedež. Pri dolgotrajnem sedenju se pojavi zakrnelost hrbtnih mišic. S tem so posledično povezana različna obolenja hrbtenice. Zaradi tega so za najbolj zdrave pisarniške stole primerni visoki barski stoli brez naslona, ker delno sedimo in delno stojimo. Ker pa se ob dolgotrajnem sedenju na visokih barskih stolih hitreje utrudimo, niso prišli v množično uporabo. Podobno velja za udobje in zdravje naše hrbtenice, da omenjeni stoli niso bili primerni. Tudi zaradi pogoste menjave pisarniških stolov; priporočljivo je na vsakih 5 let; niso bili primerni, ker se ostala pisarniška oprema ne menja tako pogosto.

Konferenčni stoli so v uporabi manj časa in imajo zato daljšo življenjsko dobo in jih menjavamo manj pogosto. Pisarniški stoli z statičnim sedežem so zastareli. Danes imamo na voljo pisarniške stole, ki imajo gibljiv sedež. Imenujemo jih aktivni stoli. Ti nam omogočajo, da hrbtne mišice tudi med sedenjem ostanejo aktivne. Lahko jih primerjamo z terapevtskimi žogami, ker opravljajo popolnoma enako funkcijo. Terapevtska žoga je zdravniško priznan pripomoček pri sedenju.

Vrtni stoli nikakor niso primerni nadomestek za pisarniške stole. Njihova udobnost je večja, ampak uporabnost in funkcionalnost pa nikakor. Izbiro stola prepustimo strokovnjaku oziroma prodajalcu, ki bo glede na naše potrebe pravilno svetoval. Stol naj bo prijazen do hrbtenice in uporabnika. Priporočljivo je, da stol predhodno preizkusimo. Tako bomo dobili vsaj približno oceno, ali je stol, ki ga nameravamo kupiti primeren in udoben.

Stole kupujemo za minimalno 5 let uporabe, zato pri izbiri ni odločilni faktor cena. Stol moramo izbrati in kupiti preudarno, da ne bomo utrujeni med delom. Vsekakor je potrebno upoštevati vse faktorje pri delu in funkcionalnost stola, da bo pozitivno vplival na uporabnike stola. Predvideti je potrebno tudi vzdrževanje stola v času njegove uporabe.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve