Pranje zaves

DomovHALO LIKANJEPranje zaves

Pranje zaves

Roman Božič s.p.

pranje zaves

Manj ljuba opravila v našem domu, so sigurno prisotna pri vseh. Med njih spada tudi pranje zaves. A če hočemo imeti dom urejen in čist, je potrebno zavese nekajkrat letno tudi oprati. Če zaves dalj časa ne peremo, jih je potrebno pred pranjem včasih še dodatno obdelati. Če so recimo porumenele od cigaretnega dima, jih je potrebno potopiti v mrzlo vodo. V vodo dodamo skodelico soli. Namakamo jih nekaj ur, potem jih speremo in potem nadaljujemo s čiščenjem. Sam postopek čiščenja je odvisen od tega, iz česar je zavesa izdelana.

Bombažne zavese se lahko operejo ročno. V pralnem stroju jih lahko operemo na 30 stopinj Celzija. Če so zavese iz poliestra ali mešanice, jih peremo ročno ali pa v pralnem stroju na 30 stopinj Celzija, vendar uporabimo krajši program. Zavese iz čipk zahtevajo previdno pranje. Peremo jih ročno, v hladni vodi, ki smo ji dodali malo tekočega praška za perilo. Pozorni moramo biti, da čipke ne poškodujemo.

Pravila za pranje zaves v pralnem stroju, so zelo enostavna. Ne priporoča se uporaba centrifuge. To bi lahko zavese poškodovalo. Bobna v pralnem stroju ne smemo nikoli napolniti do vrha. Rajše operimo vsako zaveso za sebe. Uporabimo krajši program za pranje. Ko dodamo pralni prašek za pranje, mu lahko primešamo sodo bikarbono ali pecilni prašek. Tako bomo dobili zavese še bolj bele barve. Namesto mehčalca za pranje zaves uporabimo alkoholni kis. Kis bo zavese dodatno pobelil in očistil. Če želimo, da bi zavese dišale, dodamo nekaj kapljic eteričnega olja in zavese bodo prijetno odišavljene. Zavese, pranje z likanjem in potem obešanje in mečkanje, lahko enostavno rešimo. Da se ognemo likanju zaves, jih moramo obesiti, ko so zavese še mokre. Med sušenjem se bodo zavese sama zravnale in likanje ni potrebno.

Seveda za lamelne zavese veljajo druga pravila. Lamelno zaveso nam najbolje očistijo v čistilnici. Tam imajo ustrezne stroje in čistila, ki bodo povrnila sijaj lamelni zavesi. Enako velja za čiščenje preprog. Doma nimamo nikoli na zalogi pravega čistila ali pa nimamo pravega pripomočka za čiščenje preproge. Zaradi tega potem preprogo rajši prepustimo v čiščenje čistilnici, ki nam bo preprogo očistila tako, kot je treba.

Če za pranje zaves doma nismo sigurni, poglejmo na etiketo zavese, da vidimo na koliko stopinj jih lahko operemo. V kolikor je označeno kemično čiščenje, potem se je potrebno dogovoriti s čistilnico, da nam jih očisti. Če jih lahko peremo v pralnem stroju, potem nad 30 stopinj ni priporočljivo prati zavese. Tudi ožemanje mora biti minimalno, da zavese ne poškodujemo. Ko je pranje končano, jih moramo zelo hitro vzeti iz pralnega stroja in jih obesiti. Priporočljivo je kar nazaj na karniso. Med postopkom sušenja, se bo zavesa dokončno poravnala sama. V tem primeru likanje ne bo potrebno.

Sam proces pranja zaves je močno povezan s sezonskim čiščenjem. Vsaj dvakrat letno je to obvezno opravilo; spomladi in jeseni. Seveda se tudi v vmesnem času, zavese redno perejo, ker so na nek način naš filter pred zunanjo umazanijo in prahom, ki vstopa v naš prostor. Je pa kar nekaj držav na svetu, kjer zaves ne poznajo in tudi nimajo nameščenih na oknih.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve