Kemično čiščenje

DomovHALO LIKANJEKemično čiščenje

Kemično čiščenje

Roman Božič s.p.

kemicno_ciscenje

Kemična čistilnica in kemična čiščenja, bi lahko strnili kot način pranja oblačil. Postopek se odvija s kemičnimi topili in med postopkom voda ne pride v neposreden stik s perilom ali oblačili. Samo kemično čiščenje izvira iz Francije, zato je pogosto slišati izraz francosko kemično čiščenje. Prednosti kemičnega čiščenja so, da se izognemo poškodbam, ki nastanejo pri pranju z vodo. Tam lahko pride do krčenja materialov, deformacije, barve lahko zbledijo in podobno.

Za vse tkanine, ki niso primerne za pranje, se lahko uporabi postopek kemičnega čiščenja. Tako bomo preprečili deformacijo tkaninskih vlaken. Vlakna bodo ohranila prvotne barve. Dodatno bomo podaljšali življenjsko dobo oblačil. Če bi iskali prednosti pri kemičnem čiščenju, bi jih lahko povzeli v tri točke:

  • Prihranek časa in truda
  • Močna sposobnost odstranjevanja madežev
  • Ščiti materiale, iz katerega so izdelana oblačila.

Seveda se postopki kemičnih čiščenj, lahko uporabijo tudi za čiščenje preprog.

Če ima postopek kemičnega čiščenja prednosti, ima seveda tudi določene slabosti. Kot prvo bi se reklo, da ni možno s tem postopkom očistiti vsa oblačila. Recimo oblačila iz usnja, oblačila s kovinskimi okraski, izdelki iz gume, plišasti izdelki z lepilom, polipropilenske tkanine in tako dalje. Druga slabost kemičnega čiščenja se nanaša na samo sredstvo, ki se uporablja pri postopku čiščenja. Če se uporablja recimo tetrakloretilen, potem suho očiščenih oblačil ne smemo obleči neposredno na telo. Potrebno jih je prezračiti vsaj 4 do 5 dni, preden jih oblečemo. V kolikor bi ne upoštevali tega postopka, bi lahko nošenje takih oblačil bilo škodljivo za nas. Določena oblačila kemično čiščenje ne bodo zdržala. Lahko se zlomijo gumbi, pride do deformacij kovinskih delov in podobno. Za čiščenje tepihov ni te bojazni, ker v večini primerov nimajo gumbov ali kovinski delov.

Večina ponudnikov omogoča prevzem na lokaciji, ki nam ustreza. Lahko je to pri nas doma, v službi ali pa kje drugje. Oni pridejo do nas, prevzamejo stvari, nam jih očistijo in vrnejo očiščena nazaj. Pred postopkom čiščenja bodo pregledali vse stvari. Določili bodo tip in obseg madežev. Temu primerno bodo prilagodili postopek kemičnega čiščenja. V kolikor gre za kakšen poseben madež, je dobro, da informacijo o nastanku madeža prenesemo v čistilnico. Samo tako bodo madež uspešno odstranili.

Recimo, lamelne zavese, ki smo jih v pisarni umazali s prahom barve pri menjavi kartuše v tiskalniku, bodo lažje očistili, če bomo čistilnico na to opozorili. Tako bodo že pred začetkom izbrali pravo sredstvo, s katerim bodo madež odstranili.

Ne glede na vse, pa kemično čiščenje ne bo uspešno, če bomo v procesu kaj narobe naredili. Samo mala nepazljivost, pa lahko namesto skrbno očiščenih stvari, dobimo ven neuporaben proizvod. Seveda se včasih zgodi, da tudi tehnika zataji. Tam seveda nimamo vpliva in to tudi težko predvidimo. Ne glede na vse, pa so danes kemična čiščenja dokaj varen postopek. Seveda je tudi tukaj storjen opazen korak v ekološko smer. Vse več čistilnic uporablja čistila, ki manj obremenjujejo okolje. Seveda pa je tudi tukaj v bodoče pričakovati določene izdelke, ki bodo omogočale kemično čiščenje v našem domu. In to brez uporabe škodljivih kemikalij.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve