Čiščenje tepihov

DomovHALO LIKANJEČiščenje tepihov

Čiščenje tepihov

Roman Božič s.p.

čiščenje tepihov

Tepihi ali preproge so dolgo prisotne med ljudmi. Večinoma se jih ločuje glede na geografsko poreklo in okolje, kjer preproge nastanejo. Večinoma dobijo poimenovanje po kraju nastanka ali celo po imenu ljudstva ali plemena, ki preproge izdeluje. Preproge se delijo na vozlane in ne vozlane preproge. Obstaja več stilov ali načinov vozlanja. Dve glavni vrsti vozlov so lahko simetrični ali asimetrični. Simetrični vozli so bolj poznani kot turški. Asimetrični pa so poimenovani kot Perzijski.

Klasične tepihe se izdeluje v mestih kot so: Tabriz, Nain, Isfahan, Mašad, Kãšãn, Qum, Kerman, Ardabil, v Turkmenistanu, Uzbekistanu in drugih mestih. Grafične podloge, ki jih uporabljajo, omogočajo izdelavo več enakih vzorcev. Predvsem so to rože, vrtovi, živali, arabeske, lovski prizori in podobe perzijske mitologije. Pravi razcvet izdelave preprog, je bilo v času dinastije Safavidov v Perziji; okoli 16. stoletja. Tudi takrat so morali skrbeti za čiščenje tepihov, ker so jih uporabljali vsak dan in niso imeli na voljo toliko pripomočkov za čiščenje.

Nomadske preproge so vozlane. Nastajajo večinoma pri nomadskih ljudstvih iz predela Perzije. Iz tam izhaja tradicija, mojstrske izdelave in smisel za estetiko preprog. Še danes sami strižejo volno in predejo. Ročno jo barvajo in perejo v rekah. Nomadske preproge so narejene po spominu. Vzorci in motivi se prenašajo z izročilom od mater na hčere. Redkeje se uporabljajo enostavne grafične predloge. Za izdelavo uporabljajo pokončne in ležeče statve. Za vse preproge se lahko uporabi kemično čiščenje. Za čiščenje tepihov je priporočljivo redno čiščenje. Še zlasti, če imamo tepih v prostorih, kjer se izmenja dnevno veliko ljudi. Seveda so lahko večji tepihi neprimerni za transport in jih je potrebno očistiti tam, kjer so položeni. Seveda je ekipa Pralteks-a več kot izkušena in primerna za to nalogo.

Tepihi so lahko narejeni iz različnih materialov. Sam material pa je kasneje pomemben dejavnik za čiščenje tepihov. Volna je najbolj razširjen in pogost material za izdelavo tepihov. Na samo volno vpliva pasma ovc, klima in nadmorska višina, kjer se ovce pasejo ter letni čas striženja. Ovce, ki so nameščene na višjih legah, imajo več maščobe v vlaknih volne. Najbolj fina volna se pridobi jeseni. In sicer z vratu jagnjet, sorte kork. Iran, kot vodilni proizvajalec tepihov, ima zadostne količine volne za svoje proizvodne kapacitete. Pakistan in Indija, pa volno uvažata iz Nove Zelandije. Likanje za tepihe ni primerno, ker bi lahko določena vlakna ali barvo spremenili zaradi toplotnega vpliva. Manjše tepihe lahko tudi peremo v pralnem, stroju doma. V tem primeru se odsvetuje pranje zaves in tepihov istočasno.

V kolikor se nam tepih umaže ali ga polijemo s tekočino, je priporočljivo, da se takoj poskusi madež ali tekočino obrisati ali vsaj ublažiti nastalo škodo. Tekočino najprej popivnamo in potem se lotimo morebitnega brisanja. Seveda moramo biti pozorni pri brisanju, da ne bi madež še povečali. Takojšne ukrepanje je dobro tudi iz vidika starosti madeža. V kolikor bi pustili madež nedotaknjen, bi se madež posušil. Hkrati bi madež vlakna tepiha vezala nase. Tako bi kasneje imeli težje delo, da bi madež popolnoma odstranili. Vsekakor bo čista krpa vedno v pomoč, pri odstranjevanju madeža.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve