Likanje srajc

DomovHALO LIKANJELikanje srajc

Likanje srajc

Roman Božič s.p.

likanje srajc

Srajca, moška ali ženska in način zapenjanja. Kot nam je znano, se moške in ženske srajce zapenjajo na različnih straneh. Ena izmed razlag različnega zapenjanja je, da so gumbi na levi strani ženskih oblačil sprva pomenili pripadnost višjemu razredu. Čez nekaj časa pa je to postalo oblačilno pravilo. To pravilo sega v19. stoletje, viktorijanski čas, če smo bolj natančni. Takrat so ženske višjega stanu, imele s seboj tudi služkinje, ki so jim priskočile na pomoč pri oblačenju. Ker so imele več plasti oblačil na sebi, je bilo za pomočnice bolj priročno za zapenjanje oblek, da so bili gumbi na levi strani. Še posebno takrat, ko je bila služkinja desničarka. Jasno je, da vse ženske tega obdobja, niso imele služkinj, da bi jim pomagale pri oblačenju. So pa ženske višjega sloja, postavljale modne smernice. Druge pa so jim preprosto sledile. Moški niso imeli pomočnikov pri oblačenju, zato so gumbi ostali na desni strani.

Seveda je srajce potrebno zlikati. Likanje morda res ni najbolj pomembno opravilo. Vendar pa se bomo v zlikanih oblačilih počutili bolje. Za likanje srajc in tudi na splošno pri likanju je dobro poznati nekaj nasvetov ali pa trikov. Že pri pranju je potrebno razmišljati o mečkanju, ker nam to kasneje lahko precej olajša recimo likanje srajc. Če ne bomo napolnili pralnega stroja do vrha in prali pri nižjih temperaturah, se nam bo to poznalo pri likanju. Tudi če oblačila sušimo v sušilcu, je dobro, da oblačila stresemo in nato naložimo v sušilec. Tudi posušiti jih ne smemo preveč, ker nam potem tudi pravi likalnik ne bo pomagal. Za pranje srajc velja pravilo, da jih čim prej, ko se pranje zaključi, vzamemo iz pralnega stroja. Drugače se lahko spremenijo v kepo zmečkanega blaga. Enako bi se lahko reklo za pranje zaves.

Če pogledamo nekaj trikov, ki nam bodo olajšali likanje. Na samem likalniku se sčasoma naberejo sledi škroba in apnenca. Tega obrišemo s krpo, ki jo prej namočimo v kis. Perilo je dobro navlažiti med likanjem. Enako velja za likanje srajc, kjer uporabimo posebno pršilo za lažje likanje. Pri občutljivih tkaninah, se poslužimo trika in likamo z narobne strani. Kadar likamo volno, moramo uporabiti tudi krpo. Po končanem likanju, oblačil ne pospravimo takoj v omaro ali predalnik. Počakajmo, da se oblačila ohladijo in jih potem pospravimo. Prostor kjer likamo, naj bo čist in urejen. Prostor mora biti dobro prezračen, nikakor ni priporočljivo, da se nahaja v bližini kuhinje.

Samo likalno desko si je potrebno vedno nastaviti na primerno višino, da bo likanje lažje. Pri poliestru in mešanici poliestra in bombaža velja pravilo, da se oblačila v tem primeru lahko likajo na obeh straneh. Gube likamo zložene, ker jih tako lažje poravnamo. V kolikor imamo parni likalnik, je potrebno od časa do časa očistiti luknjice za paro. Tako bomo preprečili njihovo zamašitev.

Ker je likanje srajc večinoma nepriljubljeno opravilo med gospodinjami, se jih vedno več odloča za zunanje izvajalce. Pri čistilnici se dogovorijo za termin prevzema srajc, čistilnica srajce opere in jih zlika. Ob dogovorjenem terminu čistilni servis dostavi srajce nazaj in srajce so pripravljene za uporabo.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve