Zimski vrtovi

Zimski vrtovi

Steklarstvo Omanovič d.o.o.

Zimski vrtovi

Večno vprašanje; ali so zimski vrtovi potrata energije ali dobra naložba? Dolgo časa je v našem okolju veljajo, da so zimski vrtovi tujek. Draga investicija pri izgradnji in velika potrata energije za ogrevanje ali hlajenje. Vendar, če je pravilno izdelan, so pri izdelavi bili uporabljeni pravilni materiali, profesionalno izvedena montaža, potem slabosti zimski vrt nima.

Morebitne težave v poletnem času s pregrevanjem in prekomernim ohlajevanjem pozimi  in nabiranju kondenza, so zgolj posledica slabe zasnove in ne dovolj kakovostne izvedbe postavitve. Sodobna tehnologija in materiali, ki so danes na voljo, so napredovali do te mere, da omogočajo energijsko učinkovite zimske vrtove. V prehodnih obdobjih, jesen ali pomlad, lahko delujejo kot dodaten vir toplotne energije. Tako lahko ogrevamo notranje prostore brez uporabe ogrevalnih sistemov. Steklene stene morajo biti dovolj debele in ustrezno senčene, da omogočajo dovolj veliko prepustnost svetlobe in toplotne energije, tako noter, kot navzven. Enako velja za steklena vrata, ki jih bomo namestili za dostop iz zimskega vrta. Naj bodo izdelana iz kakovostnega stekla in primerne velikosti. Ni priporočljivo imeti večja vrata kot jih bomo potrebovali.

Zimski vrtovi, če jih načrtujemo postaviti ob gradnji objekta, ne potrebujejo posebnega gradbenega dovoljenja. Kadar pa se odločimo zimski vrt postaviti k obstoječemu objektu, pa je zakonodajo določena. Če zimski vrt ne bo večji od 30m2 in višji do 3,5 metra, spada med enostavne objekte. Zato ne potrebujemo pridobiti gradbenega dovoljenja, ampak samo lokacijsko informacijo, ki jo izda občinski pravni organ v občini, kjer se bo zimski vrt postavil. V primeru večjega zimskega vrta, ta ne spada med enostavne objekte. Uvršča se med nezahtevne objekte. Zato za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebujete samo enostavno skico, brez projektiranja. Kadar za izgradnjo zimskega vrta posegamo v konstrukcijo hiše, potem bomo potrebovali gradbeno dovoljenje, za rekonstrukcijo obstoječega objekta.

Sama izvedba in postavitev običajno traja med dva in tri mesece. Dobavni rok je odvisen od izbranega materiala traja pet do šest tednov. Sama postavitev je izvedena dokaj hitro. Običajno so zimski vrtovi postavljeni v dveh dneh. Sam prostor, kjer bo zimski vrt postavljen, pa zahteva več dela. Potrebno je izdelati ploščo, morebitne preboje v stene objekta, izdelava estrihov in podobno. Omenjena dela po navadi izvaja drug izvajalec. Zato mora podjetje, ki bo dostavilo in postavilo zimski vrt, sodelovati in svetovati, kako pravilno pripraviti teren za postavitev zimskega vrta.

Pomembno je, da preprečimo segrevanje steklene predelne stene. Zato mora biti izbrano pravilno steklo, ki mora biti vsaj dvoslojno. Dodatno poskrbimo za senčenje sten z zunanjimi žaluzijami. Za strešni del uporabimo kakovostne strešne tende, ki lahko odbijejo tudi do 95 odstotkov sončnih žarkov. Za ogrevanje v hladnejših mesecih se priporoča kombinacija talnega in konvektorskega ogrevanja. Najbolj pomembno pa je seveda prezračevanje. S pravilnim prezračevanjem preprečimo nabiranje kondenza na steklu. Glede na velikost zimskega vrta, se odločimo za način prezračevanja, ki bo prinesel največ koristi. Lahko se odločimo za naravni način prezračevanja. To po navadi reguliramo s pomočjo stropnih loput ali posebno vgrajenih oken, ki so namenjena zračenju. V kolikor se odločimo za prisilno prezračevanje, pa moramo na ustrezna mesta namestiti prezračevalni sistem. Ta bo zagotavljal kroženje zraka, uravnaval vlažnost in preprečeval kondenzacijo.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve