Toaletni papir

DomovBENTToaletni papir

Toaletni papir

Bent Excellent d.o.o.

toaletni papir

Vsak dan je v uporabi na milijone ton toaletnega papirja. Rola papirja, ki je naš toaletni zaveznik, pa ni bil vedno tako prisoten, kot danes. Toaletni papir ali WC papir, je povezan z higieno. Sodobni toaletni papir je vsekakor drugačen danes, kot je bil v preteklosti. Vedno ni bil samoumeven. Skozi zgodovino in kulture so za svojo čistočo skrbeli drugače.

Grki so si pomagali s koščki gline in kamenčki. Rimljani so uporabljali gobe za čiščenje, ki so jih pritrdili na konec palice. To so potem uporabljali vsi v skupnosti. Ko gobe ni nihče uporabljal, je na naslednjega čakala v skupni kopalnici. Namočena je bila v vedro slane vode. Ker so v rimskem času bili javni prostori opremljeni z dolgimi klopmi iz marmorja, kjer so se opravljale potrebe. Klopi so imele izrezane dve luknji. Prva je bila za sedenje, druga spredaj pa je bila namenjena čiščenju po opravljeni potrebi.

Nekaj stoletij kasneje in daleč stran od Rimljanov, je kitajski cesar dinastije Song spisal odredbo. Za toaletni papir se morajo izdelati papirni listi, velikosti približno 90 x 60 cm. Kolonialna Amerika ni bila kaj bolj napredna. Ko so kolonije zasedli Britanci, so uporabljali ličkane koruzne storže. Dosti kasneje so ugotovili, da stare časopise in reklame lahko uporabijo za isti namen. Ne glede na dejstvo, da je eno izmed prvih javnih stranišč z izplakovanjem bilo izumljeno že leta 1596, je komercialna izdelava toaletnega papirja datirana šele v letu 1857.

Še nekaj desetletij nazaj, je toaletni papir izgledal popolnoma drugače. V letu 1935 lahko zasledimo oglas, ki je ponosno oglaševal, da v papirju ni koščkov lesa ali skal. Danes je toaletni papir na voljo v neštetih kombinacijah. Potisk, barvne kombinacije, dišeče verzije; težko rečemo ali je še kakšna možnost, ki ni bila uporabljena. Včasih bi ga lahko uporabili kot papirnate brisačke, ker sploh ni opazne razlike na oko. Vozički za čiščenje imajo vedno veliko količino rolic toaletnega papirja naloženega. Sploh v hotelih, ga vsak dan v vsako sobo dodajo, da ga ne bi zmanjkalo. Tako kot čistila, je WC papir nepogrešljiv del našega vsakdana.

Kljub vsemu napredku in luksuznim kopalniškim dodatkom, pa poraba toaletnega papirja ni univerzalna po celem svetu. Kar nekaj kultur in narodov, še vedno uporablja roke in vedra vode, namesto toaletnega papirja. Recimo Indija, je ena izmed takih držav.

Razlika med toaletnimi papirji je v število slojev. Navit je na tulec v obliki role. Mehak na otip in oblikovan na način, da se v greznicah lažje razgrajuje. Ker mu dodajajo razne vonjave, lahko pri določenih potrošnikih povzroča težave v obliki alergije. Ker se pri proizvodnem procesu uporabljajo različne vrste papirja, je danes zaradi okoljevarstvenega vidika večina WC papirja izdelanega iz recikliranega papirja.

Vsak uporabnik sam prepozna vrsto WC papirja, ki mu najbolj ustreza. Seveda se vsi strinjamo samo v eni točki. Papir, ki je dovolj kakovosten ne bo nikoli prepustil prstov skozi, ko ga uporabljamo. Seveda je velikokrat WC papir lahko tudi dekorativnega pomena v straniščih. Zlasti takrat, ko ga lahko zložimo v piramido, ko obnavljamo svoje zaloge toaletnega papirja.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve