Zdravljenje granuloma

DomovMikrozobozdravstvo ZvezdaZdravljenje granuloma

Zdravljenje granuloma

Mikrozobozdravstvo Zvezda d.o.o.

Znano zveni stavek: Kadar se pojavi bolečina, je že prepozno. Ta stavek pogosto slišimo pri zobozdravnikih. Pojav bolečine v zobu, je najpogosteje pojav globokega kariesa. Karies povzroči vnetje zobnega živca ali pulpe. Pulpa v notranjosti zoba, je preplet žil, živcev in veznega tkiva. Ko bakterije okužijo zobni živec, povzročijo vnetje, ki zahteva koreninsko zdravljenje. Živec se lahko vname tudi kot posledica poškodbe, udarca v zob ali močnega ugriza. Ker je v vseh primerih značilno, da pride do okuženja prostora zobnega živca in do njegovega odmrtja. Zob se lahko posledično temneje obarva. Velikokrat se zgodi, da zob ni boleč ali pa je samo prehodno boleč. Zato bolečina ni edino vodilo. Rentgenski posnetek ali drugi postopki, lahko podajo končno analizo in stanje vitalnosti zoba.

Granulom in posledično zdravljenje granuloma, je posledica vnetja v pulpi. To se širi na okoliška tkiva in nastane granulom. Pojavi se oteklina in kost se raztaplja. Sama oteklina se lahko sprosti skozi fistulo. To je vidno v obliki majhnega balončka na dlesni, zraven prizadetega zoba. Iz otekline se lahko občasno sprosti gnojna tekočina. Ker je vnetje kronično, lahko traja dalj časa. Pri tem procesu se sproščajo bakterijski produkti v kri, ki ogrožajo oddaljene organe.

Endodontsko zdravljenje zob pri granulomu, je odstranitev vnetega ali odmrlega tkiva pulpe, odstranitev bakterij iz koreninskega kanala. To se opravi z ročnimi inštrumenti in s pomočjo stojnih aparatov, ki jih omogoča estetsko zobozdravstvo. Kanali se izperejo s pomočjo razkužila. Na koncu postopka se s pomočjo endodontskega laserja, uniči rezistentne bakterije. Tako v celoti preprečimo širjenje in zdravljenje granuloma je končano. Celotno delo mora biti opravljeno natančno in od zobozdravnika zahteva odlično poznavanje anatomije zobnih korenin in zob.

Potek in zdravljenje granuloma, je sestavljen v štirih fazah. Prva faza je okužba z bakterijo. Druga faza zajema širjenje in čiščenje kanalov. Tretja faza zajema obarvanje bakterij z barvilom. Četrta faza s pomočjo laserja uniči bakterije, vendar ne škoduje celicam. Zobni mostički, niso ovira za zdravljenje granuloma. Ko je postopek končan, je potrebno koreninski kanal, ki je razširjen še ustrezno zatesniti. Tako preprečimo dostop novim bakterijam in omogočimo ozdravitev obzobnih tkiv. Rezultat zdravljenja se preverja s pomočjo rentgenskega posnetka. Ko je ocena stanja možna in ocena procesa zdravljenja podana, se lahko, če je potrebno, naredi popravek. Endontotia in proces zdravljenja zob ni boleč proces. Vedno se uporablja lokalni anestetik. Ker pa v večini primerov zobni živec odmre, sploh ne prenaša dražljajev.

Zdravljen zob po endodontski metodi, je v vseh pogledih enakovreden zdravemu zobu. Dolgo časa je bila edina alternativa izpulitev zoba. Sedaj pa se s pomočjo endodontskega zdravljenja, poskrbi, da se večina zob ohrani. V kolikor bi zaradi kariesa, odloma krone bil zob oslabljen, je potrebna dodatna oskrba. Zob tako lahko ojačamo z zatičem. Lahko zob oskrbimo s fiksno protetičnim nadomestkom, tako imenovano krono. V večini primerov, če pristopimo k sanaciji bolečine pravočasno, se zob reši in pozdravimo v celoti. Nikakor ne smemo odlašati z obiskom pri zobozdravniku, če se bolečina stopnjuje ali je prisotna dalj časa. Tudi če nas je strah obiska pri zobozdravniku, moramo zaradi splošnega zdravja vseeno zbrati pogum in stopiti na pregled.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve