Recepti

Recepti

Barbio’s d.o.o

recepti

Najstarejši znani pisni recepti segajo v leto 1.730 pred našim štetjem. Zapisani so bili na klinopisnih tablicah, ki so jih našli v Mezopotamiji. Naslednji znani zapisi izvirajo nekje okoli 1.600 leta pred našim štetjem. Našli so jih na akadskih tablicah v južni Babiloniji. Tudi na hieroglifih najdemo dela, ki prikazujejo pripravo hrane. Znani so tudi grški in rimski recepti, ki so bili zapisani tako v grščini kot latinici. Velika zbirka receptov se je pojavila v 4. ali 5. stoletju. Velja za edino popolno ohranjeno kuharsko knjigo iz klasičnega sveta. Takrat so že bile navedene  jedi, ki se postrežejo v obroku kot predjed, glavna jed in sladica. V 10.stoletju so bili dokumentirani arabski recepti, v 14. stoletju Perzijski. V času kralja Richarda v Angliji, so izdelali knjigo receptov, ki bi ji lahko rekli sodobna knjiga receptov.

Ko so se pojavile tiskarne nekje v 16. in 17. stoletju, so bile napisane številne knjige glede urejanja gospodinjstev in pripravi hrane. Ker so plemiči med seboj tekmovali glede priprave najbolj razkošne gostije, je kuhanje napredovalo zelo hitro. Dobri kuharji so že takrat pričeli z izdajo svojih knjig, kjer so recepti bili napisani s podrobnostmi. V 19. stoletju je bila izdana kuharska knjiga, ki je bila namenjena domačemu bralcu in ne poklicnim kuharjem.

Recepti so za posamezne jedi, kot na primer jušna osnova, napisani s točnimi količinami in potrebnimi sestavinami za pripravo. Opredeljeni so tudi vsi časovni okvirji in postopki, ki so potrebni za dokončanje recepta. V današnjem času so skoraj vsi recepti dostopni na internetu. Seveda je dodatni razmah pri kuhanju zaslužna televizija. Kuharske oddaje, razna tekmovanja, kjer sodelujejo svetovno priznani kuharji, so danes v vrhu gledanosti. Znani kuharji kot so: Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Nigella Lawson in Rachael Ray; imajo svoje oddaje v najbolj priljubljenih terminih. Vsake testenine in druge jedi, ki jih ti znani kuharji pripravijo, so deležni priprav v naslednjih dneh v domačih kuhinjah širom po svetu. So tudi veliki promotorji priprave zdravih obrokov. Zdrava prehrana je pomemben del njihovih oddaj, saj poskušajo osvestiti ljudi za bolj zdrav način kuhanja in priprave hrane.

Njihovi recepti so iskani kot vroče žemljice. Veliko od njih je izdalo že več kuharskih knjig, ki so se prevedle v kar nekaj svetovnih jezikov. Poleg tega imajo tudi svoje spletne strani, kjer najdemo skoraj vse njihove recepte z enim klikom.

Vsako gospodinjstvo bi moralo imeti zbirko receptov, ki vsem članom družine teknejo. Tako lahko določene jedi pripravimo bolj pogosto. Zgodi se, da vsak od nas včasih nima ideje kaj kuhati ali pa imamo občutek, da jemo isto hrano skoraj vsak teden. Če imamo svojo zbirko receptov, bomo kaj hitro ugotovili, da smo določeno jed popolnoma pozabili pripraviti. Hkrati pa se bomo spomnili, da je bila to mogoče posebna jed enega družinskega člana. Če jo bomo pripravili, bo veselje neizmerno pri obroku. Sprožili se bodo spomini, mogoče določene emocije, ki so bile pozabljene.

Pri kuhi je potrebna določena mera upoštevanja novosti. Tako moramo od časa do časa uvrstiti v naš kuharski proces nove recepte. Tudi če jih delamo prvič, moramo receptu zaupati in ga pripraviti kar se da z veliko ljubezni. Saj veste, ljubezen gre skozi želodec.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve