Recept

Recept

Barbio’s d.o.o

recept

Pri besedi recept lahko govorimo o dveh stvareh. Lahko gre za kuharski ali zdravniški recept. Kadar govorimo o kuharskih receptih, je seveda stvar zelo enostavna. Vsi vemo, da vsebuje točna navodila, kako pripravimo točno določeno jed. Vsebuje sestavine, potrebne količine in potreben čas priprave. Vključuje tudi vsa navodila glede temperatur, ki so potrebne, da bo končna jed pripravljena popolno. Recept je osnova za vse jedi, tudi jušna osnova ima predpisane postopke, da jo pripravimo. V kulinariki je recept ustava, bi se lahko reklo. Seveda se določeni kuharji, pri redni in pogosti pripravi določene jedi, recept naučijo že na pamet in ga ne potrebujejo več prebirati. Vsi radi posežemo za receptom, ki je nekaj posebnega ali pa moramo kaj pripraviti za posebno priložnost. Tako za rojstne dneve ali pa samo družinski nedeljski piknik. Ne glede na začimbe, se bomo vedno potrudili, da bomo sledili recepturi. Široki rezanci vedno potrebujejo recept, ki je popolnoma točen in se ga bomo držali v vseh elementih.

Kadar govorimo o receptih, so tukaj še zdravniški recepti. To je v bistvu navodilo zdravnika za lekarnarje, kašno zdravilo morajo pripraviti oziroma nam ga izdati. Gre za javno listino, ki ga na veljavnem receptnem obrazcu izda strokovnjak. Ta je usposobljen in pooblaščen za predpisovanje zdravil. Poznamo več vrst zdravniških receptov: običajni, zeleni, beli, papirnati in elektronski. Pri običajnih receptih se predpisano zdravilo lahko izda samo enkrat. Zeleni recepti so tisti, kjer je plačnik zdravila izvajalec osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Je v papirni obliki in na zelenem obrazcu. Bel recept je na belem receptnem obrazcu in se izdaja za samoplačnike. V zadnjem času se zaradi lažje evidence in bolj enostavne uporabe papirni recepti ne izdajajo več. Vse poteka preko elektronske izmenjave podatkov, oziroma s pomočjo elektronskega recepta. Zdravniški recepti morajo vsebovati najmanj naslednje podatke: ime zdravila, jakost zdravila in količino zdravila, ter odmerjanje in način uporabe zdravila, podpis, žig in telefon zdravnika, datum izdaje recepta, ime ter priimek uporabnika zdravila, mesec in leto rojstva uporabnika zdravila. Vsi ti podatki omogočajo, da se zdravilo izda pravilno in pravemu uporabniku.

Ne glede za kakšno vrsto recepta gre, vedno je potrebno, da so vsi podatki na receptu zapisani pravilno. Tudi pri kulinaričnih receptih so podatki ključni. Napačno navedena količina vode v receptu za kruh, bo imela za posledico dejstvo, da kruh ne bo dober. Pri kuharskih receptih je poleg količin, vedno dobro preveriti merske enote. Američani uporabljajo drugačne merske enote kot preostali svet. Kaj hitro se namesto grama znajde v receptu druga merska enota. Če nismo pozorni, lahko kaj hitro količine, ki jih uporabimo iz recepta, ne ustrezajo posodi, ki je lahko premajhna.

Ne glede na vir, kje recepte dobimo, ga je priporočljivo pred uporabo dosledno prebrati. Samo tako se lahko izognemo določenim napakam. Kadar imamo dvome v recept, ga lahko preverimo. Tako se bomo izognili morebitnim tiskarskim napakam. Ali pa nam na roko spisan recept lahko nehote kakšno številko obrne in imamo težavo. Seveda pa so vsi recepti namenjeni temu, da nas pripeljejo do dobrega obroka, seveda če jih upoštevamo. Pomembne recepte pa imejmo vedno pri roki, da če se nam pojavi dvom, takoj preverimo ali smo na pravi poti, do kulinaričnih užitkov.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve