Hrana brez glutena

DomovBarbio’sHrana brez glutena

Hrana brez glutena

Barbio’s d.o.o

hrana brez glutena

V zadnjem času slišimo vedno bolj pogosto za celiakijo. Gre za diagnozo, da imamo intoleranco na gluten ali imamo alergijo na pšenico. Seveda alergije na pšenico ne smemo zamenjati s celiakijo. Če imamo alergijo na pšenico, smo samo dobili opozorilo, da je potrebno se držati brezglutenske diete. Seveda se sliši enostavno, samo gluten črtam iz prehrane. Samo v praksi hitro ugotovimo, da ni tako preprosto. Kaj in kako skuhati, kako prilagodim recepte?

Zdrava prehrana v takih primerih pride takoj na površje. Pričeti moramo bolj skrbno načrtovati naše obroke in sestavine. Tudi sama priprava jedi potegne nekaj sprememb. Pomemben del procesa je predpriprava površin in prostora, kjer bomo hrano pripravljali. Vse delovne površine morajo biti očiščene. Enako velja za pripomočke, kjer pa velja pravilo da za vsako jed ali sestavine uporabimo svojo posodo in pribor, ki naj bo namenjena samo za hrano brez glutena. Drugače se lahko hitro kontaminira z glutenom in potem namen ni dosežen. Upoštevati je potrebno vse od kuhinjske krpe pa do lesenih žlic. Hrana brez glutena, sem spada vsa zelenjava in sadje. Ampak to velja samo za pridelke v svoji naravni obliki. Vso nepredelano in ne sušeno sadje in zelenjavo, si lahko privoščimo brez skrbi. Pri sušenem ali konzerviranem sadju pa moramo biti previdni. Lahko bi pri proizvodnem procesu uporabili sestavine, ki vsebujejo gluten.

Meso je naslednja kategorija živil, ki so naravno brez glutena. Sem spadajo seveda tudi ribe. Ampak spet je potrebno upoštevati osnovno obliko in ne predelane mesne in ribje izdelke. Recimo ribji namazi že lahko vsebujejo gluten. Seveda je danes na trgu kar nekaj salam, paštet in drugih delikates, ki so prilagojene za vse, ki jim hrana brez glutena predstavlja edini način prehrane. Zato poskrbijo z analizami pripravljenih izdelkov, da smo popolnoma sigurni v njihovo uživanje.

Tudi pri rižu in žitaricah imamo kar nekaj predstavnikov, ki jih lahko brez problema uporabljamo. S tem si bomo zagotovili potreben vir za prehranske vlaknine. Riž, koruza, sirek, proso in kvinoja so samo nekatere žitarice, ki jih lahko uporabimo. Mleko in mlečni izdelki so  lahko hrana brez glutena. Zagotavljajo nam pomemben vnos beljakovin v telo. Sploh mleko brez laktoze.

Seveda moramo biti pozorni tudi pri receptih. Brezglutenski recepti se morajo prilagoditi, ker se brezglutenska moka obnaša drugače. Količine morajo biti res natančno odmerjene, tudi če široki rezanci ne bodo popolno enaki po videzu kot pri normalni moki. Ker je gluten vezivo, včasih težje pridemo do okusnega rezultata. Tudi kruh kot hrana brez glutena je dosegljiv. Samo natančno je potrebno slediti receptom, upoštevati pravilni tip brezglutenske moke in potrebno količino za vse sestavine pri pripravi. V tem primeru nam bo vztrajnost koristila, ker samo tako bodo končni rezultati uspešni. Ko enkrat osvojimo osnove, bomo vse nadaljnje obroke lažje pripravili.

Seveda je potrebno spremeniti tudi del naših navad. Še zlasti, če zaidemo v gostilno na kosilo ali večerjo. Tam moramo osebju povedati, da naj opozorijo kuhinjo, ki bo obrok pripravila, da bodo upoštevali vse higienske korake, da ne pride do prenosa glutena na naš obrok. Seveda se to najbolj pogosto zgodi preko površin ali pribora, ki ga uporabljajo za pripravo hrane.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve