RAČUNOVODSTVO LJUBLJANA

DomovKNISER d.o.o.RAČUNOVODSTVO LJUBLJANA

RAČUNOVODSTVO LJUBLJANA

KNISER d.o.o.

KNISER_SLIKA

Davčna zakonodaja se spreminja dnevno in zaradi sprememb je poslovnim subjektom vedno težje slediti tem spremembam. Računovodstvo Ljubljana poskrbi, da vse spremembe sproti upoštevajo in o tem obveščajo svoje stranke. Najbolj pomemben je eden izmed ključnih davkov s katerim se sreča vsak poslovni subjekt. To je Davek na dodano vrednost. Na videz se zdi, da gre za enostavno obdavčitev ampak lahko se zgodi, da postane ta davek zapleten in kompleksen za obračun.

Da bi vedno pravilno obračunali DDV in izpolnili obveznosti do države je potrebno vedeti nekaj ključnih podatkov v povezavi z davkom. Računovodski servis Komenda vam svetuje na področju temeljnih osnov davka na dodano vrednost, razloži glede zakonske podlage za DDV, kdo je davčni zavezanec in katere stopnje se uporabljajo v Sloveniji, kako se DDV obračunava in podobne vsebine za poslovne subjekte.

Osnove davka na dodano vrednost (DDV) ali angleško (VAT) Value Added Tax vam pomaga razumeti računovodski servis Ljubljana. DDV je v osnovi davek na potrošnjo. To pomeni, da DDV plača končni potrošnik na koncu v obliki določene davčne stopnje pri končni ceni blaga ali storitve. DDV se obračuna samo tiste kupce, ki nimajo pravice do odbitka DDV pri ceni blaga ali opravljene storitve. Večino to skupino kupcev, ki nimajo pravice odbitka sestavljajo občani, oziroma končni potrošniki. Gre za tako imenovani posredni davek, kjer dobavitelji storitev ali blaga (davčni zavezanci) plačajo DDV za storitve ali blago nacionalni davčni upravi, ko odštejejo DDV, ki je že bil plačan dobaviteljem.

Ker gre za vse fazni davek, ki ga plačujemo po vsaki opravljeni dobavi blaga ali storitvi od ustvarjene dodane vrednosti. Ker je hkrati tudi prometni davek, pomeni, da ga računovodski servis Mengeš obračuna svojim poslovnim subjektom, za katere vodi poslovne knjige takrat, ko je bil opravljen promet in v drugih primerih, ki so določeni v ZZDV-1 (recimo neposlovna raba, …).

Bistvena lastnost davka na dodano vrednost je zagotavljanje davčne nevtralnosti med davčnimi zavezanci. Nevtralnost pomeni, da kupec blaga in storitev ima pravico, da od davčne obveznosti v določenem davčnem obdobju odšteje vstopni davek, ki so mu ga zaračunali dobavitelji. Za pravilno razvrstitev in obračunov vam računovodski servis Trzin svetuje in skrbi za ustrezno razvrstitev glede na določene davčne stopnje.

Ena od bistvenih lastnosti davka na dodano vrednost je zagotovitev davčne nevtralnosti med davčnimi zavezanci. Nevtralnost za davčnega zavezanca, kupca blaga in storitev pomeni pravico, da od davčne obveznosti v davčnem obdobju odšteje vstopni davek, ki so mu ga zaračunali dobavitelji. Računovodstvo Ljubljana obračun pripravlja na podlagi podatkov, ki jih posredujejo stranke, s katerimi sodelujejo.

Za potrebe DDV je potrebno določiti kdo je davčni zavezanec. To je lahko oseba, ki neodvisno opravlja gospodarsko dejavnost. Tisti, ki dosegajo letni promet nižji od 50.000 EUR obdavčljivega prometa (to je namreč prag za vstop v sistem DDV), računovodstvo Ljubljana ne obračunava DDV od prodaje (obstajajo tudi določene posebnosti) in se imenujejo mali davčni zavezanci.

Vse transakcije se obračunavajo v skladu z določenimi stopnjami in pogoji, ki jih določi država v EU, kjer se opravijo. Slovenija ima določeno 22% stopnjo in znižano stopnjo 9,5. Za pravilno razvrstitev blaga in storitev, vam pripravi računovodstvo Ljubljana na podlagi informacij, ki jih priskrbijo njihovi naročniki.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve