RAČUNOVODSTVO KAMNIK

DomovKNISER d.o.o.RAČUNOVODSTVO KAMNIK

RAČUNOVODSTVO KAMNIK

KNISER d.o.o.

KNISER_SLIKA

Pravne osebe, ki opravljajo tržno dejavnost so davčni zavezanci za davek od dohodka. Računovodstvo Kamnik poskrbi za obračun davka od dohodka. Osnova obračuna za obračun davka od dohodka je dobiček pravnih oseb pred obdavčitvijo. Tega je ugotovilo računovodstvo Domžale v davčni bilanci. Davčna bilanca se razlikuje od računovodskega izkaza uspeha. Razlog za razlike je v določbah zakona in davku od dohodkov pravnih oseb, kjer opredeljuje prihodke in odhodke podjetja z davčnega vidika.

Stopnje davka od dobička so se v Sloveniji spreminjale med letom 2005 in 2010. Davek od dobička pravnih oseb je tako imenovani proporcionalni davek, kjer se odstotek z višino dobička ne spreminja. Po zakonu je določeno, da se vsi prihodki, ki so ugotovljeni po standardih in drugih predpisih, to velja tudi za davčne prihodke (izjema so le prihodki, ki so doseženi z udeležbo pri dobičku drugih pravnih oseb –  zaradi izogibanja dvojni obdavčitvi) obdavčljivi. Končni obračun lahko pripravi računovodstvo Komenda za vse pravne osebe.

Pri odhodkih, pa je zakon jasno določil, da se mednje prištevajo samo tisti odhodki, ki so neposreden pogoj ali posledica pri opravljanju dejavnosti. Vsi preostali odhodki pa so obdavčeni preko davka od dobička. V zakonu je jasno opredeljeno, da ne priznava naslednjih poslovnih odhodkov: denarne kazni, pokrivanja izgub iz prejšnjih let, odpisov terjatev do delavcev, lastnikov in povezanih oseb, zamudnih obresti in drugo. Za točnost razvrščanja odhodkov vam svetuje računovodstvo Ljubljana.

V zakonu so določene nekatere olajšave: za vlaganja v notranje raziskave in razvoj, za zaposlovanje pripravnikov in brezposelnih oseb, za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, za investirani znesek v opredmetena osnovna in neopredmetena dolgoročna sredstva v Sloveniji, za donacije, humanitarne, invalidske, dobrodelne športne, kulturne ekološke in religiozne namene, za izplačila političnim strankam in sindikatom, za zaposlovanje invalidov. Računovodstvo Kamnik vam svetuje na vsakem koraku, kjer je potrebna odločitev ali je olajšava smiselna, glede na poslovanje in morebiten učinek olajšave za pravno osebo.

Določene pravne osebe ne plačujejo Davka od dohodka pravnih oseb. To so: javna podjetja in javni zavodi, ki so v lasti Republike Slovenije in občin, invalidska podjetja, verske skupnosti in drugi zavodi, javni zavodi (razen tržne dejavnosti), društva, investicijski skladi ter Banka Slovenije. Posebno svetovalno pisarno ima računovodstvo Mengeš, ki določenim subjektom svetuje že nekaj let.

Na drugi strani davčna zakonodaja ne priznava vseh odhodkov in nastalih stroškov kot davčni odhodek. Zaradi tega davčni dobiček ni enak računovodskemu dobičku. To so na primer: zamudne obresti, plačane državi zaradi zamud pri plačilu obveznosti do države, niso davčni odhodek, stroški reprezentance so davčni odhodek le v 50-odstotni višini, in podobno. Svetovalni servis in pravilno knjiženje zagotavlja računovodstvo Kamnik v primeru koriščenja njihovih storitev.

Zaradi razlik med davčno bilanco in računovodskim izkazom uspeha, podjetje pred ugotovitvijo davka iz dobička mora izdelati davčno bilanco. V tej bilanci mora upoštevati le davčno priznane prihodke in odhodke in dopuščene olajšave. Davek od dobička se dokončno ugotavlja samo enkrat letno, po zaključku poslovnega (koledarskega leta). Davek od dobička pa se plačuje v mesečnih akontacijah, kjer je osnova obračun davka v predhodnem letu. Poračun pa pripravi računovodstvo Kamnik po zaključnem računu.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve