Hidrogeološko poročilo

DomovGEOSVETHidrogeološko poročilo

Hidrogeološko poročilo

Samo Marinc s.p.

Za varno in ekološko primerno gradnjo projekta oziroma objekta, kakršne so zahteve v dandanašnjem času, moramo pred samo gradnjo opraviti številne geološke raziskave in pridobiti razna poročila kot so na primer hidrogeološko poročilo, geomehansko poročilo in podobne. Vodni viri so za človeka in njegovo bivanjsko okolje zelo pomembni, zato se geološke raziskave veliko ukvarjajo tudi s to tematiko. Na nekem terenu, kjer bi radi zgradili objekt mora geolog opraviti pregled samega terena, uvideti, ali se kje v bližini nahaja vodni vir, podtalna ali površinska voda in ugotoviti ali lahko ta voda vpliva na sam objekt oziroma ali lahko z gradnjo takega objekta lahko škodljivo vplivamo na ta vodni vir, torej ali lahko pride do morebitnega onesnaženja pitne vode. Po preverjanju vseh dejstev, laboratorijskih raziskavah, terenskih raziskavah in ob upoštevanju še drugih pomembnih faktorjev lahko geolog izdela hidrogeološko poročilo iz katerega je razvidno, kako se bo treba lotiti gradnje, oziroma če je ta sploh možna in smiselna. Hidrogeološko poročilo je osnova pri načrtovanju zajema vode in gradnji objekta in temelj za nadalnje projektiranje in načrtovanje. Na podlagi hidrogeološkega poročila nam ARSO – Agencija Republike Slovenije za Okolje lahko izda vodno soglasje.

Vodno soglasje je le eno v sklopu različne dokumentacije, ki jo potrebujete, če želite dobiti gradbeno dovoljenje. Kadar torej želimo graditi na območjih, kjer bi s svojim posegom v naravno lahko vplivali na vodne vire, je treba pridobiti vodno soglasje. V nekaterih primerih potrebujemo tudi geološko poročilo za vodno soglasje ki nam ga izdela strokovnjak – geolog.   Prav tako je treba pridobiti vodno soglasjena poplavnih zemljiščih, na zemljiščih, za katera se sumi da lahko plazijo, na zemljiščih, za katera se predvideva da bi lahko vplivali na podtalnico in kakršnih koli drugih zemljiščih, kjer obstoja verjetnost, da lahko vplivamo na čistost voda. Hidrogeološke raziskave so zelo široka veja v sklopu geoloških raziskav. Vrste hidrogeoloških raziskav so: hidrogeološke raziskave za določitev možnosti in načina zajema pitne vode, hidrogeološke raziskave možnosti ponikanja tal, hidrogeološke raziskave za zajem vode za delovanje toplotnih črpalk, hidrogeološke raziskave za določitev vodovarstvenih območij, hidrigeološko kartiranje. Pri hidrogeoloških raziskavah za določitev možnosti in zajema pitne vode gre ponavadi za to, da se objekt nahaja na mestu, kjer priklop na že obstoječe vodovodno omrežje ne bo mogoč. V takem primeru mora geolog izmeriti pretok čistega vodnega vira in določiti kolikšen je maksimalen zajem iz takega vira, kar je ovisno tudi od števila bodočih uporabnikov. Posebno občutljivo območje so kraška tla, kjer prevladuje apnenec, ki je topen v vodi in ga torej podzemna voda spodjeda. Na takih terenih lahko pride do vdora tal. Tukaj so še vodovarstvena območja, kjer je pomembno, da ne pride do onesnaženja pitne vode, in pa naravni rezervati, ki so ponavadi tudi bogati s pitno vodo. Na takih območjih je gradnja ponavadi precej omejena, dovoljene so le izjeme. Tudi v takšnih primerih geologi strokovnjaki izdelajo hidrogeološko poročilo iz katerega je razvidno, ali lahko na teh območjih gradimo ali ne. Na osnovi teh hidrogeoloških raziskav se izdelahidrogeološko poročilo, odvisno od namena. Hidrogeološko poročilo je osnova za začetek kakršne koli gradnje. V našem podjetju smo strokovno usposobljeni za izdelavo hidrogeoloških poročil.

V kolikor želite, da vam izdelamo hidrogeološko poročilo nas pokličite…

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve