Geomehansko poročilo

DomovGEOSVETGeomehansko poročilo

Geomehansko poročilo

Samo Marinc s.p.

Geomehansko poročiloboste potrebovali pri pridobivanju dokumentacije za projekt.  Geomehansko poročilo je eno izmed poročil, ki jih boste potrebovali pri pridobivanju gradbene dokumentacije. Druga takšna dokumentacija lahko vsebuje na primer vodno soglasje, hidrogeološko poročilo za vodno soglasje in podobno. Skratka, pomen geoloških raziskav je velik. Geomehansko poročilo je podobno geološkem poročilu, vendar je med njima kar nekaj razlik. Kako pridemo do geomehanskega poročila?  Potrebno je opraviti razkop terena, ki je lahko ročen ali strojni. To je odvisno od samega terena in lokacije terena. Opravi se tako imenovani sondažni razkop, s katerim zajamemo vzorec zemljine. Kako globok je ta razkop je tudi pomembno, vendar pa je spet odvisno od zahtevnosti projekta in lokacije. O vsem tem odloči geolog, ko si ogleda teren.  Naši strokovnjaki so usposobljeni za takšne izkope in razpolagamo tudi s ustrezno mehanizacijo. Ti vzorci zemljine se potem pošljejo na raziskave v specializirane laboratorije, kjer analizirajo sestavo zemlje, ugotovijo, ali je teren plazljiv in druge specifičnosti terena. Pomembne so tudi druge lastnosti tal, kot je na primer ta, ali so tla prhka ali bolj kompaktna, koliko vsebujejo vode, oziroma, ali je prisotna podtalnica, ali je možen vdor vode, ali lahko s posegom na nekem terenu potencialno onesnažimo morebitne vire pitne vode in podobno.  

Kaj pa je pravzaprav namen geomehanskega poročila? Namen  je, da se pridobi podatke o sestavi tal, nosilnosti terena in morebitni prisotnosti vode – podtalnice. Na podlagi pridobljenih podatkov geolog svetuje investitorju na kakšen način naj gradi, kakšne materiale naj uporabi in končno, ali je gradnja na določenem terenu sploh možna oziroma smiselna. Geomehansko poročilo je obvezno za pridobitev potrebne gradbene dokumentacije, vendar vam svetujemo, da tega ne opravite zgolj zato, ker to od vas zahtevata ARSO in Upravna enota, ampak da dejansko opravite raziskavo terena. Dogaja se namreč, da investitor geologu plača določen znesek, ta pa ogled terena sploh ne opravi, ampak izda neko splošno poročilo. S tem naj bi se prihranilo nekaj stroškov, vendar je dejstvo, da gre potem lahko marsikaj narobe, sploh če se izkaže, da je teren neprimeren za gradnjo. Tereni so različni in z raziskavami ugotovimo, kakšen nek teren je, kar nam potem pomaga pri pripravi na kvalitetno izvedeno gradnjo oziroma na pravilno izvedene že vse predgradbene postopke, kot je na primer izkop gradbene jame in zaščito te jame pred morebitnim vodorm vode in drugimi neljubmi posledicami, ki so rezultat nekvalitetnih ali premalo premišljenih posegov.  Kvalitetno in strokovno izdelano geomehansko poročilo vam bo stroške dejansko prihranilo, saj boste točno vedeli kako morate graditi, kakšne materiale morate uporabiti, koliko materiala in podobno.  Izognili se boste morebitnim poškodbam objekta, ki bi lahko bile posledice plazenja terena, ali pa zalitja kletnih prostorov s podtalnico. Izdelava geomehanskega poročila torej ni samo nuja, ni samo nek zakonsko predpisan akt, ampak je dejansko dolgoročno koristna za vas kot investitorja, saj vam na dolgi rok prihrani čas in stroške. V našem podjetju smo s svojimi dolgoletnimi izkušnjami  pravi naslov za izdelavo takšnega poročila zato se toplo priporočamo.  Prepričani smo, da vam ne bo žal.

Za podrobnosti o pripravi geomehanskega poročila nas kontaktirajte…

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve