Geološke raziskave

DomovGEOSVETGeološke raziskave

Geološke raziskave

Samo Marinc s.p.

Pod pojmom geološke raziskave razumemo marsikaj. Geološke raziskave so potrebne za izdelavo geološkega poročila, da imamo uvid v to, na kakšnem terenu se nahajamo. Takšna poročila so največkrat potrebna za gradnjo različnih objektov, kot so ceste, hiše, mostovi in podobno. Zgeološkimi raziskavami in analizami zemljine pa pridemo tudi do drugih geoloških poročil, kot so na primer geomehansko poročilo, geološko poročilo za vodno soglasje in vodno soglasje, hidrogeološko poročilo za vodno soglasje, geološke raziskave plazov in podobno.  Temeljnegeološke raziskaveobsegajo raziskave s katerimi gradimo znanje o geološki zgradbi ozemlja. Geološke raziskave je potrebno opraviti na določenem terenu, predvsem za potrebe gradnje objektov, kot so hiše, predori, ceste in podobno. Od sestave terena je odvisno, kakšni materiali se bodo uporabili za gradnjo, treba je tudi ugotoviti ali je teren za gradnjo sploh primeren.  Sinteza so osnovne in tematske geološke karte, ki so osnova za načrtovanje, upravljanje in nadzorovanje sonaravnega razvoja okolja.  Geološke raziskave opravljajo geologi na terenu samem. Naj si bo to geološka raziskava plazov, terena za gradnjo ali geološka raziskava s katero želimo ugotoviti prisotnost podtalnice ali možnost udora vode. Od terena je odvisno, ali se bo opravljal strojni ali ročni izkop zemljine, kakor tudi kako globok je tak izkop. Vzorce tako pridobljene zemljine se pošlje v laboratorij na raziskavo. V laboratoriju opravijo strokovno analizo tal, ki nam pomaga razumeti, kako so tla na nekem določenem terenu sestavljena, iz česar lahko potem potegnemo določene sklepe in nadalje načrtujemo gradnjo, v kolikor se teren izkaže za primernega, ali pa predlagamo, da bi se gradnja samega objekta vršila na kaki drugi, bolj primerni lokaciji.  

Ko enkrat poznamo sestavo tal, lahko predvidimo obnašanje terena med gradnjo, morebitne podore ali vdore vode in predvidimo, kaj bi lahko šlo narobe ter ustrezno prilagodimo način gradnje. S tem se izognemo številnim neprijetnostim, ki bi se lahko zgodile med samo gradnjo. Nestrokovna gradnja objektov na terenih, ki niso ustrezno pregledani lahko vodi do številnih težav, kot so na primer plazenje terena ob močnejših ali dolgotrajnejših nalivih – tak pojav lahko skorajda vsako leto vidimo na tv – lahko pride do vdora vode, do podora terena (kraška tla), in drugih težav. Vse te neštete neprijetnosti lahko vodijo do bistvenega zvišanja stroškov gradnje objekta, tako da je nespametno razmišljanje v smeri, da bomo prihranili, če se izognemo geološkim posegom. Z geološkimi raziskavami terena preprečimo vse te morebitne neprijetnosti, saj se na podlagi dejstev, ki so nam jih podali strokovnjaki lahko odločimo kako se bomo lotili gradnje projekta in kakšne materiale bomo uporabili. Geološke raziskave nam pomagajo tudi pri odločanju, katere materiale bomo uporabili med gradnjo, kako bomo zasčitili gradbeno jamo in podobno. Geološke raziskave so torej temelj za graditev objekta, saj si v moderni dobi ne znamo predstavljati, da bi gradili objekte na slepo, ob tem pa tvegali nepredvidene dogodke, kot so plazenje tal, vdori vode in podobno.  V našem podjetju smo specializirani za geološke raziskave, katere opravljamo že dolgo vrsto let,  razpolagamo pa tudi z vsi ustrezno delovno mehanizacijo in smo cenovno ugodni.  

Če potrebujete geološko raziskavonas pokličite..

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve