Detoksikacija telesa

Detoksikacija telesa oz. razstrupljanje telesa je proces fiziološkega ali medicinskega odstranjevanja toksinov iz telesa. Pojem, ki ga pogosto zasledimo v slovarju alternativne medicine, predstavlja očiščenje telesa nakopičenih škodljivih snovi, ki imajo negativen kratkoročni ali dolgoročni vpliv na posameznikovo zdravje. O detoksifikaciji govorimo tudi v obdobju odvajanja od dolgoročnega uživanja substanc, ki povzročajo odvisnost. V medicini razstrupljanje poteka z uporabo protistrupov in uporabo tehnik kot je npr. dializa.

 

Detoksikacija telesa in njene oblike:

Alkoholna razstrupitev je proces s katerim se organizem pogostega in rednega uživalca alkoholnih pijač vrne v prvotno stanje. Močna alkoholna odvisnost se pokaže z upadanjem produkcije nervoloških prenašalcev GABA, ker jih redno nadomešča alkohol. Nenadna prekinitev dolgoročne odvisnosti od alkohola brez medicinskega nadzora lahko povzroči resne zdravstvene probleme in je lahko tudi smrtonosna.  Potrebno je poudariti, da alkoholna razstrupitev ni zadostna terapija za alkoholizem - po uspešno opravljeni razstrupitvi je potrebno izvesti dodatne terapije s katerimi odkrijemo in odpravimo osnovnih vzrokov odvisnosti od alkohola.

Razstrupitev od mamil se uporablja za zmanjšanje in blaženje simptomov odvajanja, ko se odvisnik privaja življenju brez mamil. Predstavlja prvi, toda nesamozadosten korak, v dolgoročnem procesu odvajanja od mamil. Ko del celotne terapije se jo lahko izvaja z zdravili ali brez. Najpogosteje traja več mesecev, izvaja pa se po posebnem programu v temu namenjenih ustanovah.  Največkrat je tovrstno razstrupljanje namenjeno kot terapija za simptome, ki so posledica fizičnega umanjkanja določenih substanc. Pogosto se vzporedno z razstrupljanjem prakticira še psihološka obravnava, ki je namenjena opori pri spopadanju s psihološkimi posledicami opustitve mamil.

 

Presnovno razstrupljanje je pojav, ko metabolizem ustvarja strupene substance, ki jih potem razstruplja  s pomočjo encimov preko procesov redukcije, oksidacije, konjugacije in izločanje molekul iz celic in tkiv. Poznavanje teh procesov je posebej pomembno za razumevanje delovanja zdravil, ki jih zaužijemo.

 

Nalaganje odpadnega toksičnega materiala, ki so jih jetra in ledvice že predelale, v ostankih metabolističnega procesa pa lahko ob nenadni sprostitvi (npr. naglo hujšanje in izguba maščobnega tkiva) povzročijo naknadno oz. sekundarno zastrupitev telesa, ki se izrazi s poškodbami in boleznimi telesa. Določene oblike alternativne medicine (npr. obrazna refleksoterapija) vključujejo pristope za tovrstno razstrupljanje telesa preko uporabe masaže, zelišč. električnega toka in elektromagnetnega polja.  Detoksifikacija telesa v kontekstu alternativne medicine pomeni odstranjevanje tovrstnih akumuliranih toksinov iz telesa, ker ti slabšajo pacientovo kratkoročno ali dolgoročno zdravstveno sliko. Tovrstno razstrupljanje telesa temelji na spoznanju antičnih Egipčanov in Grkov, da zaužita hrana (in druge substance) pri svojem razkrajanju izloča toksine, ki telo poškodujejo. Tovrstno razstrupljanje običajno vključuje dieto, post, čiščenje debelega črevesja, odstranjevanje zobnih zalivk ipd.

 

Diete z razstrupljevalnim učinkom temeljijo na dejstvu, da človek vsakdan v svoje telo vnaša hrano, katere večina vsebuje telesu škodljive snovi - sestavine, ki jih človek za svoje preživetje ne potrebuje. Mednje prištevamo ojačevalce okusa, barvila, pesticide in konzervanse. Razstrupljevalna dieta lahko določa konzumiranje le določene vrste hrane (zelenjava, sadje, zelišča, voda, sokovi ...) oz. izogibanje določeni hrani (npr. maščobe, ogljikovi hidrati), nekatere diete pa svetujejo zmanjšanje oz. prekinitev prehranjevanja z industrijsko predelanimi živili. Najpogosteje se priporoča prehranjevanje z vlakninami, ki telo spodbudijo, da samo izgoreva nakopičene maščobe in sprošča toksine, ki se nato izločijo preko urina, blata, kože in dihalnega procesa. Telo je z različnimi zeliščnimi pripravki mogoče spodbuditi tudi k razstrupljanju od težkih kovin kot sta npr. svinec in živo srebro. Čiščenje črevesja s klistirjem osnovanim na slani vodi (včasih tudi kavi in zeliščih) pa je namenjeno odstranjevanju zasušenega blata v črevesju, ki ima lahko negativen učinek na človekovo splošno počutje in zdravje.

 

Detoksikacija telesa je preizkušena, starodavna praksa, ki jo že stoletja izvajajo različne kulture po svetu (npr. ajurvedski in kitajski zdravilski sistem). Pri procesu razstrupljanja je bistven počitek ter očiščenje in negovanje telesa od znotraj navzven. Z odstranitvijo toksinov in vnašanjem zdravih hranil se je mogoče obraniti pred številnimi boleznimi in ohraniti svoje zdravje. Zaradi obremenitev sodobnega okolja, ko zaužijemo škodljivih snovi več kot jih je kadarkoli prej, je tovrstno razstrupljanje priporočeno vsaj enkrat letno, odsvetuje pa se doječim materam, otrokom, osebam s kroničnimi degenerativnimi boleznimi, rakom in tuberkulozo. Obstajajo številni razstrupljevalni programi in terapije detoksifikacije telesa. Obrazna refleksoterapija je le eden izmed možnih postopkov tovrstnega razstrupljanja, za učinkovito detoksifikacijo organizma pa velja tudi bioresnonancaPrvi korak k uspehu ne glede na izbrano terapijo pa v osnovi predstavlja prenehanje kajenja, uživanja alkoholnih pijač, kave, rafiniranega sladkorja in nenasičenih maščob. Odsvetuje se tudi uporaba kemijsko nasičenih kozmetičnih in čistilnih pripomočkov. Na zastrupitev telesa negativno vpliva tudi stres, saj povečana količina hormona adrenalina poveča število toksinov in ovira delovanje 


Podjeta ki nudijo storitev Detoksikacija telesa

Optimizacija spletnih strani

Imate spletno stran, vendar nima nobenega obiska? Vam stranke govorijo, da vas preko iskalnikov ne najdejo? Bi radi povečali prodajo preko vaše spletne strani? Če ste na katero od teh vprašanj odgovorili z da, potem smo mi pravi odgovor za vas. Smo strokovnjaki za off-site optimizacijo spletnih strani. Mi poskrbimo, da se bo Vaša spletna stran znašla bistveno višje med rezultati iskanj v iskalnikih... več

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »