steklarstvo


Steklarstvo

V naših krajih se je steklarstvo začelo razvijati v začetku 18. stoletja. Na območju Pohorja, med Savo in Savinjo, so se pojavljale steklarne, imenovane »glažute«. Prihajale so predvsem iz Nemčije in Češke. Okoli 20 jih je obratovalo zelo kratek čas. Ker so za kurivo potrebovali les, so se steklarne selile na nova področja, ko so bili posekani gozdovi v okolici steklarne.

Steklarstvo se je postopoma prilagodilo novim energentom. Pričelo so z uporabo premoga. Tako so nove steklarne preselili v bližino rudnikov. Sam proizvodni proces je sestavljen iz več faz. Kadar govorimo o saržnem postopku, je potrebno surovine najprej zmleti in zmešati. Nato jih prenesemo v talilno peč. Peči za proizvodnjo natrijevega stekla, so najbolj pogosto ogrevane s pomočjo plina. Kadar uporabljamo manjše peči ali talilne lonce, jih lahko ogrevamo s pomočjo elektrike. Ko se vsebina stali, jo je potrebno rafinirati in homogenizirati. S tem postopkom odstranimo vse mehurčke. Končna obdelava sledi s tehniko pihanja, iztiskovanjem, valjanjem in ulivanjem končnega produkta.

Glede na potrebe za steklarstvo in proizvodne procese, se je pred več kot 50 leti porodila ideja o Steklarski šoli. V njej bi znanje pridobivali bodoči brusilci in steklopihalci. V takratni Jugoslaviji je bila edina šola te vrste. Danes se ta program izobraževanje še vedno nadaljuje kot Šolski center Rogaška Slatina. Na ta način je steklarstvo v Sloveniji še vedno zanimivo iz vidika proizvodnje in oblikovanja.

Panoga se je razvijala naprej in danes steklarstvo ne povezujemo samo s proizvodnjo kozarcev in steklenih predmetov. Okna so vedno bolj cenjena in tudi vedno več zahtevamo od oken. Z vidika energetske učinkovitosti, so okna zelo pomemben dejavnik. Vedno več se vgrajujejo steklena vrata. Še zlasti to velja za poslovne prostore. V trgovinah so steklena drsna vrata nekaj samoumevnega. Steklene stene so danes prisotne tako v poslovnih prostorih, stanovanju in hišah. Na vhodu ali na določenih mestih, se stekleni nadstrešek zdi celo boljša rešitev, kot klasični nadstrešek s kritino.

Kot bi lahko rekli, je steklarstvo preraslo v zelo pomembno dejavnost, ki prinaša vedno več zadovoljstva v naše življenje. V kopalnicah so stene tušev večino že iz stekla. Lažje ga vzdržujemo kot pleksi steklo. Tudi estetsko steklo lepše deluje, če ga vgradimo v bilo kateri prostor. V kolikor se danes odločimo za kakšno posebno obliko, se steklarji potrudijo, da nam ugodijo.

Še vedno je največji del vezan na kozarce, sklede in ostale steklarske proizvode, ki nam služijo v gospodinjstvu. Še zlasti pri kozarcih, ki jih uporabljamo za pitje, je skoraj cela znanost kateri kozarec je pravi. Poznamo kozarce za vodo, vino, pivo in ostale pijače. Vsekakor je struktura stekla in uporabljene mešanice, pomembna za namen pitja. Ni nujno da je vrč za pivo primeren za pijače z dodanim CO2.

Veliko se proizvajalci steklenih proizvodov posvečajo oblikam. Na trgu lahko najdemo posebne serije določenih proizvajalcev, ki so namenjene za dekoracijo. Razne vaze, vrči, posebne oblikovane skulpture, se lahko najde v velikih domovih. Tako nam dekorativno polepšajo prostor in razbijejo monotonost prostora. Veliko dekorativnih steklenih predmetov je barvastih. Tako nam še dodatno popestrijo izgled prostora in pritegnejo pozornost.b

Steklarstvo


Podjetje nima akcij.

Matična številka: 5079416000

Davčna številka: SI76098087

Žlebe 1K, 1215 Medvode

https://steklarstvo-omanovic.si/

info@steklarstvo-omanovic.si

T: 051/ 636 600

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »