Torte

Jure Kolar s.p.

mini torte

Torte so ene izmed naših najpomembnejših artiklov. V poštev pridejo skorajda ob vsaki priložnosti. Torte so primerne za najrazličnejša praznovanja in so ena tistih slaščic, ki je najširše uporabna. Tako ni presenečenje, da imajo tudi v naši pekarni poleg piškotov, čajnega peciva in slanega peciva torte prav posebno mesto. Zgodovina tort je zelo zanimiva. V začetku so vse pastete, pečene v modelu, imenovali torte. Z razvojem poznavanja mas pa so pastete iz listnatega testa šle svojo pot. V Italiji so torte pripravljali iz mandeljnovih mas brez polnila. Glazirali so jih s sladkorjem in krasili s citronatom ter rožmarinom. Recept, po katerem so dominikanci že v srednjem veku (okoli leta 1500) spekli slastno italijansko torto, nam pokaže enostavno pecivo. Od tort, ki jih poznamo danes, je verjetno najstarejša linška torta, drugi recepti se niso ohranili. Šele okrog leta 1800 se pojavijo na razstavah prve torte. Španska torta je bila polnjena s kuhanim sadjem, šele kasneje se je uveljavila uporaba stepene sladke smetane. Po tem se je začela doba tort in slaščičarskega peciva. Nekaj desetletij kasneje se je pojavila knjiga s sto enim receptom za torte. Večina jih je bilo iz mase, ki danes ustreza dunajski. Franz Sacher je leta 1832 prvi spekel v obliki torte čokoladno maso, ki ji je primešal maslo. V začetku torta ni imela nadeva, ampak je pod nežno čokoladno glazuro nosila tanek sloj marelične marmelade. Medtem so dobile prednost lahke biskvitne mase, razširila se je dunajska masa po toplem in hladnem postopku. Pečeno maso so večkrat prerezali, začeli so se razvijati tudi nadevi. Maslena krema se pojavi šele v 20. stol. Pojavile so se tudi »turške torte« polnjene s sladkim sadjem, okrašene z makronovo maso in flambirane. Po letu 1870 so se pojavile torte s stepeno sladko smetano. Iz Pariza je prišla torta Sare Bernard, iz Münchna pa torta princa regenta. Leta 1887 je šef kuhinje v Budimpešti ustvaril doboš torto iz več tankih slojev biskvitne mase. Okoli leta 1890 se je začela širiti »fina pariška krema – ganaš«, ki je še danes dovršena, kasneje se je pojavila italijanska krema iz kuhanega sladkorja in beljakov. V začetku prejšnjega stoletja so se pojavile vafljeve torte v slaščičarni Oskarja Pischingerja. V enaki meri, kot se je povečevalo število različnih tort, so se razvijali tudi desertni kolači. V naši pekarni so torte seveda pomemben segment. Pečemo mnogo vrst tort za najrazličnejše priložnosti in okuse. Imamo okrogle torte (do 14 kosov) z sledečimi okusi: jaffa, brownie, snickers, limonina torta, jagodna torta, ajdova torta, čokoladni mus, skutina torta, sacher Torte po naročilu okrogle, imamo tudi kvadratne obrezane v obliki figure: jagodna, višnjeva, malinina, borovnica, gozdni sadeži, mešano sadje, schwarzvaldska, vanilija z ananasom in breskvijo, čokoladna , čokoladna z višnjo ali malino, čokoladna skrivnost, nutela, nutela z banano, ledena, vanilijeva in mini sadna pita. Skratka, izbira je res raznovrstna in pestra in prepričani smo, da bo vsak našel nekaj zase. Vse naše torte in druge artikle kot na primer piškote za gostince pa vam lahko dostavimo tudi na dom oziroma tja, kamor želite. Dostavljamo v Domžalah, Radomljah, Kamniku, Dobu, Viru, Trzinu, Črnučah in Ljubljani, po dogovoru pa tudi drugje.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Zapri popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Shrani
Omogoči vse storitve