pekarna Jurcek logo


Peka piškotov

Ena od pomembnih dejavnosti v vsaki pekarni je vsekakor peka piškotov. Pri nas se ukvarjamo s peko piškotov že od samega začetka. Piškote pečemo po originalni recepturi, zaradi tega imajo prav poseben okus in so zelo priljubljeni pri naših strankah. Peka piškotov in peka peciva je poznana že zelo dolgo. Stara francoska beseda »bescuit« izhaja iz latinskih besed »bis« (dvakrat) in »coquere« (kuhano). To je zaradi tega, ker so bili prvotno piškoti res pečeni z dvojnim postopkom: najprej so bili pečeni, nato pa še posušeni v počasni peči. V srednjem veku so besedo prilagodili angleškemu »bisquite«, kar pomeni trden, dvakrat pečen izdelek.  Nizozemski jezik iz leta 1703 je sprejel besedo »koekje« (majhna torta), ki ima podoben pomen za podoben trdi pekovski izdelek. Razlika med sekundarno nizozemsko besedo in latinskim poreklom je ta, medtem ko je koekje torta, ki se dvigne med pečenjem piškot pa nima sredstva za vzpenjanje (kvasa).  Ko so kontinentalni Evropejci začeli emigrirati v kolonialno Severno Ameriko, sta se začela spopadati z dvema besedama in njihovimi "enakimi, vendar drugačnimi" pomeni. Besede "piškotki" ali "krekerji" so postale besede izbire za označevanje trdega, pečenega izdelka. Dodatna zmeda je bila dodana s sprejetjem besede biskvita za majhen kruh, priljubljen v Združenih državah Amerike. Po ameriškem angleškem slovarju Merriam-Webster je piškotek "majhna ravna ali nekoliko dvignjena torta". Keks je "katerikoli izmed različnih trdih ali hrustljavih suhih pečenih izdelkov", podobno kot ameriški angleški izrazi krekerji ali piškoti, ali "majhen hitri kruh iz testa, ki se je izvalil in izrezal ali odtrgal iz žlice«. V številnih drugih evropskih jezikih se izrazi, ki izhajajo iz latin bis coctus, namesto tega nanašajo na še en pečen izdelek, podoben gobi; npr. Španski bizcocho, nemški Biskuitmasse, ruski biskviet (biskvit), poljski biszkopt.V sodobni italijanski uporabi se izraz biskot uporablja za vse tipe trde dvakrat pečene piškote in ne samo za kantuccini kot v angleško govorečih državah. Piškoti pa so se pokazali tudi kot idealna hrana za na potovanje. Trdi piškoti se mehčajo, ko starajo. Da bi rešili ta problem, so peki poskušali s peko piškotov ustvariti najtrši piškot. Ker do bili trdi in suhi so »preživeli« tudi grobo ravnanje in visoke temperature. Piškoti so bili takorekoč nepokvarljivi in so lahko zdržali dolga potovanja z ladjami  V času španske armade leta 1588 je dnevna poraba na ladji Royal Navy znašala en kilogram piškotov. Samuel Pepys leta 1667 je bil prvi navadni pomorsko oskrbo z različnimi in hranljivimi obroki. Kraljevski mornariški trn v času vladavine kraljice Viktorije je izdelal stroj na dvorišču Royal Clarence Victualling Yard v Gosportu v Hampshireju z žigom kraljevine in številom pečice, v kateri so pečeni. Keksi so ostali pomemben del prehrane kraljevske mornarice do uvedbe konzervirane hrane. V pekarni Jurček pečemo piškote z različnimi okusi, kot so na primer cimet, kokos,kakav in smetana. Piškote nudimo v različnih kombinacijah. Tako smo na primer za gostince pripravili posebno ponudbo – piškote za gostince, ki so pakirani v lične škatle. Ob večjih naročilih se še posebej potrudimo in na škatle piškotov natisnemo logotip gostilne, ki je piškote naročila. Naša služba za dostavo tort vam vrhunske piškote dostavi  na različne lokacije v okoliške kraje, kot so Vir, Dob, Domžale, Radomlje, Kamnik, Črnuče, Trzin in Ljubljana.  

Peka piškotov


Podjetje nima akcij.

Matična številka: 6514316000

Davčna številka: SI11710101

Depala vas 93A, 1230 Domžale

https://pekarna-jurcek.si/

info@pekarna-jurcek.si

01 724 86 27

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »