Paracelzus hiperbaricni center dihaj


Hiperbarična terapija

Prvi zapis govori,da je hiperbarična terapija bila poznana že v 17 st., potem so na to za dobri dve stoletji pozabili, pozneje pa se je tovrstno zdravljenje uporabljalo predvsem ob potapljaških nesrečah, t. i. dekompresijski bolezni. V zadnjih treh desetletjih se je začelo zaradi intenzivnega raziskovanja na tem področju zdravljenje s hiperbaričnim kisikom uveljavljati pri čedalje več boleznih.

Hiperbarična komora cena je na naši spletni strani na sledeči povezavi http://dihaj.si/cenik

Ker je hiperbarična terapija postala uspešna,se v današnjem času uporablja v   hiperbarični komori,kjer se atmosferski tlak postopno povečuje do dva- ali trikratnih normalnih vrednosti (v nekaterih primerih tudi do šestkratnih). Manjše enomestne komore se v celoti polnijo s kisikom, večje večmestne (npr. osemmestna, ki jo uporabljamo na Inštitutu za fiziologijo) se polnijo z običajnim zrakom, bolniki pa 100-odstotni kisik dihajo preko obrazne maske. Prednost večmestnih je ta, da lahko bolnike spremlja medicinsko osebje in jih med zdravljenjem nadzoruje. Prav tako se redko pri bolnikih pojavi strah pred zaprtimi prostori.

Slovenija se lahko pri tem primerja z drugimi  državami, predvsem zaradi hiperbarične komore, ki je bila narejena pred petimi leti na Inštitutu za fiziologijo.

Hiperbarična terapija se pri Paracelzus podjetju  izvaja v hiperbarični komori.  Komora ne deluje terapevtsko le z omogočanjem večjih koncentracij kisika v krvi. Pri dekompresijski bolezni, zelo znani potapljačem, pri kateri se ob prehitrem dvigu na površje tvorijo mehurčki dušika v krvi (proces lahko primerjamo z nastajanjem mehurčkov v steklenici kokakole, ki jo nenadoma odpremo), je pomen hiperbarične komore v ponovnem povečanju atmosferskega tlaka in ponovnem raztapljanju mehurčkov, saj lahko kot strdki krvi zamašijo žile.
Hiperbarična terapija s kisikom predstavlja eno od najbolj učinkovitih metod regeneracije športnikov. Deluje tako, da dovaja telesu, vse do celičnega nivoja, najpomemnejše, kisik. Med izvajanjem terapije, športnik lagodno leži v komori, medtem, ko povečan zračni tlak potiska kisik v tkiva in organe. Po enourni terapiji, je telo povsem zasičeno s kisikom.

Hiperbanična terapija deluje tako, da se atmosferski tlak postopno povečuje do dva- ali trikratnih normalnih vrednosti (v nekaterih primerih tudi do šestkratnih). Kisik je nujen za preživetje in nemoteno delovanje človeškega telesa. Običajni zrak vsebuje približno eno petino kisika, koncentracija kisika, raztopljenega v arterijski krvi, pa je ob normalnem poteku izmenjave plinov v pljučih približno enaka koncentraciji v zraku. Raztopljeni kisik je le manjši delež vsega kisika v arterijski krvi.

Večina kisika (97 odstotkov) je vezana na hemoglobin, ki je že ob normalnih koncentracijah kisika v zraku skoraj popolnoma zasičen. Dihanje čistega kisika pod zvišanim tlakom v hiperbarični komori povzroči močno povečano količino kisika v arterijski krvi, predvsem zaradi povečanega raztapljanja v krvni plazmi. Človek lahko tako preživi brez rdečih krvničk, v katerih je hemoglobin. Zato je tako pomembna hiperbarična kisikova terapija.

Prednost kisika, ki je raztopljen v plazmi, je tudi ta, da lahko doseže mesta, ki jih rdeče krvničke zaradi svoje velikosti ne morejo. Poleg tega je ta kisik življenjskega pomena pri stanjih, kjer so rdeče krvničke ali hemoglobin iz različnih vzrokov okvarjeni (npr. zastrupitev z ogljikovim monoksidom ali nenadna velika izguba krvi).

Kot pri vsakem zdravljenju ima lahko hiperbarična terapija  poleg koristi tudi nekatere stranske učinke. Med povečevanjem zračnega tlaka v komori se lahko poškoduje bobnič. Temu se izognemo s pravilnim izenačevanjem pritiska, občasno pa pomaga tudi jemanje sredstva za odmašitev nosu. Ljudi, ki so močno prehlajeni se ne daje v komoro.

Hiperbarična terapija


Podjetje nima akcij.

Paracelzus d.o.o.

ID za DDV: SI80682278

Kersnikova ulica 19, 3000 Celje

http://dihaj.si/

narocanje@paracelzus.si

+386 5 921 2090

+386 41 477 000

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »