mn ograje logotip


Francoski balkoni

Ploščadi, polici iz zidu, ki jo podpirajo stebri ali konzolni nosilci in je zaprta z ograjo, rečemo balkon. Izraz balkon se pogovorno uporablja za štrlečo pohodno platformo različnih tipov. Gradbeništvo in arhitektura pa razlikuje različne oblike balkonov:

Balkon je dvignjen, ima odprt izstop iz prostora in štrli iz stene. Plošča balkona je lahko samonosna ali s konzolami. Altana ali veranda, kjer odprto platformo podpirajo stebri, stolpi  ali zidovi. Funkcija je enaka kot pri balkonu. Umik, ki je povečan v notranjost stavbe in ne štrli iz stene, se imenuje loža. Običajno opravlja enako funkcijo kot balkon, seveda če se  ne nahaja v pritličju in ni podaljšan v neprekinjeno arkado. Erker, tako imenovani vogalni pomol, je zaprt izzidek. Nahaja se na pročelju ali vogalu hiše in je običajno brez podpore. Tak balkon je delno ali polno zaprt, lahko je zastekljen in lahko sega preko več nadstropij. Najbolj značilen je bil v pozni gotiki in renesansi, najbolj priljubljen pa v drugi polovici 19. stoletja.

 

Francoski balkoni ali francosko okno z ograjo, ki le minimalno ali pa sploh ne štrli iz fasade. Značilni so za stanovanjske bloke, ki nimajo balkonov ali pa so umeščeni tesno ob druge objekte in bi bili balkoni moteč element. Francoski balkoni so bili nekaj časa kar popularni med arhitekti in njihovimi projekti.

Vsi zgoraj našteti deli, imajo osnovno funkcijo ali namen, da povečajo stanovanjski prostor. V kolikor pa govorimo o delno, pol ali polno odprtem prostoru pod ali na nivoji hiše, pa govorimo o terasi. Če pa je to območje še dodatno pokrito s streho, gre za verando.

 

Francoski balkoni nujno potrebujejo ograjo. Zaradi ograje potrebujemo držala za ograje, da bomo lahko ograjo pravilno namestili. Ograja je zaščitni element, da ne bi omahnili v prazen prostor. Hkrati pa ograja poskrbi za dekorativni element, da je izgled zaključen. Ograja je del kovinske konstrukcije, ki bo poskrbela za varnost in preprečila morebitne nesreče.

 

Samo izvedbo, tako balkona, kot namestitve ograje, prepustimo raje strokovnjakom. Za ograje cena ne sme biti previsoka, ker v večini primerov francoski balkoni niso veliki. Zato tudi ne potrebujemo dolgih ograj in s tem posledično tudi niso povezani veliki finančni vložki. Razen, če si ne bomo omislil kakšnih dekorativnih elementov. Ali pa naročili izdelavo ograje iz posebno dragih materialov.

 

Kljub vsemu, pa so francoski balkoni bili pomemben del zgodovinskih dogodkov, ali pa poskrbeli za marsikatero ljubezensko zgodbo v zgodovini človeštva. Najbolj znameniti balkon, je v Veroni. Znan je po tradicionalni prireditvi Shakespearove tragedije, Romeo in Julija. Poznamo jo kot »balkonska scena«. Skozi zgodovino smo neštetokrat videli ali sami poslušali govor politikov ali drugih pomembnih ljudi, ki so stali na balkonih.

 

Imena proizvajalcev za posamezni model balkonov, je pogost, glede na izvor zasnove. Tako recimo imamo italijanski, španski, mehiški in ekvadorski balkon. Lahko pa se nanašajo na obliko ali tip ograje, ki se uporablja kot balkonsko ograjo. Ne glede na obliko, tip ali ime, se balkoni uporabljajo že stoletja. Njihova priljubljenost nikoli ni padla in vedno so zaželeni del objekta in ljudje jih zelo radi uporabljamo veliko časa.

Francoski balkoni


Podjetje nima akcij.

Matična številka: 6101356000

Davčna številka: SI81253583

Pelechova c. 15, 1235 Radomlje

https://www.mn-ograje.si

info@mn-ograje.si

T: 080 22 00

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »