bike-shop


Treking kolo

Kolesarstvo je aktivna vožnja s kolesom. Lahko se uporablja v transportne namene, za šport in rekreacijo ali turizem. Za to uporabljamo kolo kot glavni pripomoček. Kolesarstvo pomeni vožnjo s kolesom po opravkih (dnevna uporaba). Če se odločimo za profesionalno ukvarjanje s kolesarstvom, spada to med šport. Lahko pa rekreativno kolesarimo za boljše počutje ali obiskovanje raznih krajev.

Glede uporabe cest, s tem mislimo voznike avtomobilov, pešce in kolesarje, ima vsaka skupina svoje zamisli in potrebe.  Za razvite države je kolesarjenje uveljavljena alternativa motornemu prometu, ki zmanjšuje vplive na okolje in zmanjšuje zastoje v prometu. Tako morajo načrtovalci in urbanisti izbirati rešitve in ureditve, ki zajamejo vse omenjen skupine. E kolesa zaradi vpliva na okolje dodatno prispevajo k popularnosti kolesarjenja. Z gradnjo posebnih kolesarskih poti, kolesarskih stez, con za parkiranje koles, spodbujajo uporabo koles v mestih. Tudi železnice so se temu trendu pridružile in omogočajo prevoz koles, če se odločimo za turo, ki je oddaljena od mesta kjer prebivamo.

Potrebe kolesarjev so pripeljale do določenih tipov koles: treking kolo, cestno kolo, gorsko kolo, mestno kolo in hibride. Treking kolo je primerno za asfalt in makadam. Ima večja kolesa, višje prestave od gorskega kolesa, ravno krmilo, močnejši okvir od gorskega kolesa. Lahko rečemo, da je kombinacija cestnega in gorskega kolesa. Zelo je primeren za daljše ture in omogoča prenašanje potovalnih torb. Treking kolo pa ni primerno za hitro kolesarjenje.

Najbolj pogosta kolesa v uporabi so mestna, cestna kolesa. Njihova pokončna oblika, krajša medosna razdalja jim daje večjo okretnost, ampak so bolj počasna. Njihovo opremo sestavlja sprednja in zadnja luč, zvonec, prtljažnik. Dodatni otroški sedež nam služi za prevoz otrok, dokler niso samostojni in začnejo uporabljati otroška kolesa. Dobro je imeti s seboj nujni pribor za odpravo manjših okvar in ostalo opremo po potrebi. Saj se nam lahko pripeti okvara in tisti trenutek nimamo možnosti peljati svojega kolesa do najbližjega servisa koles.

Treking kolo ne zahteva pretiranega vzdrževanja. Potrebujemo zračno tlačilko, komplet za krpanje zračnic ali menjavo, rezervno zračnico, nekaj osnovnega orodja (ključ, izvijač) in drugo. Za mokro vreme je priporočljiva uporaba nepremočljivih oblačil. Kolesarska čelada je postala skoraj da obvezna. Odsevniki pa naj bodo pravilno nameščeni, da smo vidni iz vseh možnih kotov. Tako bomo v temi ali pri slabši vidljivosti pravočasno vidni ostalim udeležencev v prometu.

Kolesarjenje je del telesne vadbe, ki pripomore k boljšemu zdravju in dobremu počutju. Koles in kolesarjenja se poslužujejo tisti ljudje, ki želijo dvigniti svojo telesno pripravljenost in kardiovaskularno zdravje. Osebam z artritisom spodnjih okončin kolesarjenje zelo priporočajo. Enako velja za osebe, ki ne morejo gojiti drugih športov, zaradi vplivov na kolenske in druge sklepe. Za vsakodnevne prevoze je kolo zelo praktičen pripomoček, oziroma transportno sredstvo. Včasih nam je za vsako dnevno uporabo potrebna le samodisciplina. Ne smemo pa pretiravati s kolesarjenjem, ker lahko privede do poškodb kolen.

Kolo se uporablja tudi kot sredstvo za rehabilitacijo, kadar so recimo poškodovane spodnje okončine. Pri poškodbi kolen je kolesarjenje priporočljivo za rehabilitacijo. Tudi osebam, ki pretežno sedijo, imajo prekomerno telesno težo ali debelostjo. Ker največ voženj z motornimi sredstvi opravimo na kratkih razdaljah, je kolesarjenje alternativa tem oblikam prevoza. Lahko, da to zahteva nekaj sprememb v sami infrastrukturi. Ampak končni cilj sprememb je vedno dobro sprejet pri kolesarjih.

Treking kolo


Podjetje nima akcij.

Matična številka: 1637487000

Davčna številka: SI57358699

Rimska cesta 78, 3311 Šempeter

http://www.bike-shop.si

info@bike-shop.si

03 700 1120

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »