bike-shop


Gorska kolesa

Vožnjo koles izven urejenih poti, še zlasti po gozdnih potek imenujemo gorsko kolesarstvo. Za tak način vožnje uporabljamo gorska kolesa. Poleg kolesa največkrat gorske kolesarje odraža vztrajnost, samostojnost ter obvladovanje kolesa tudi v tehničnem smislu. Cestno kolo za tak način vožnje ni primerno. Gorsko kolesarstvo bolj spominja na tek čez drn in strn. Najbolj pogosto se dogaja v divjini, izven civilizacije. Zaradi tega imajo gorski kolesarji močno razvito etiko samo preživetja. Ko kje obtičijo brez pomoči, morajo sami popraviti gorsko kolo, da lahko nadaljujejo svojo pot. Poleg športa lahko rečemo, da ima gorsko kolesarjenje tudi pridih avanture in pustolovščine. Združujejo se v razna društva, kjer organizirajo skupinske vožnje, predvsem to velja za daljše kolesarske ture.

Gorsko kolesarjenje se izvaja lahko po poteh za hišo ali makadamskih cestah. Najbolj priljubljena oblika vožnje pa je po gozdnih stezah. Ozke poti, ki se vijejo čez gozdove, polja, predstavljajo najvišjo stopnjo gorskega kolesarjenja. Gorsko kolesarjenje ne spada med novodobne pogruntavščine. Že v poznih 60-ih se je pričelo v ZDA in nadaljevalo v zgodnjih 70 letih 20. stoletja. Tako so različne skupine v Kaliforniji pričeli dirkati po požarnih poteh in odkrivali brezpotja na starih biciklih Schwinn »clunker«. Te so predelali, jim dodali boljše zavore ter širše gume. Leta 1977 je Joe Breezze sestavil prvo kolo, ki ga lahko uvrstimo v skupino gorska kolesa. Veliko serijska proizvodnja se je začela leta 1981. V Ameriki 1985 organizirajo prvo državno prvenstvo za gorska kolesa.

Otroška kolesa so ravno tako podvržena trendu in posebni modeli so namenjeni za gorsko kolesarjenje. Kolesarske trgovine imajo na zalogi veliko različnih modelov in cenovnih razredov. Razlike so med opremo, ki je vgrajena na kolesu in kako kvalitetni materiali so uporabljeni pri proizvodnji. Sam tehnološki proces razvoja opreme in koles se je v 80. letih pospešeno stopnjeval. Tako so predstavili prvo polno vzmeteno kolo, ki je imel amortizer, tako spredaj kot zadaj. Tak način vzmetenja je pripomogel, da so gorska kolesa začeli uporabljati v različne namene. Poznamo kros, spust ali celodnevno avanturistično raziskovanje. 1988 leta so predstavili okvir s karbonskimi vlakni, ki je pomenil veliko manj teže in lažje kolesarjenje. Aktivno neodvisno vzmetenje, ki ga poznamo pod kratico FSR, so razvili leta 1993.

Japonski proizvajalec Shimano je predstavil integrirane zavorno/predstavne ročke leta 1990. Te so pomenile nadgradnjo predstavnih ročic, ki so se uporabljale od leta 1985 dalje. Hidravlične disk zavore so leta 1994 razvili v Ameriki pri podjetju Sachs. Nemško podjetje Rohloff predstavi razvoj notranjega prestavnega sistema 14-ih zobnikov v zadnjem pestu, ki je revolucionarno spremenil 27- vrstni menjalnik. Tako so v razvoj te panoge in koles vključena podjetja po celem svetu, kar dodatno pripomore k razvoju in pomembnosti tega športa.

Gorsko kolesarstvo delimo na ne tekmovalno in tekmovalno. Med ne tekmovalne discipline spadajo: dirt, freeride in turno kolesarstvo.  Gorski kolesarji uporabljajo eno in več uporabniških poti za svoje kolesarjenje. Med enouporabniške poti uvrščamo kolesarske poligone. Imenujemo jih bajk parki. Večuporabniške poti so lahko kolovozi, markirane in nemarkirane poti in gozdne vlake. Vpliv gorskega kolesarjenja na okolje in poti, ki jih uporabljajo je manjši ali primerljiv z drugimi načini uporabe; ježa in pohodništvo.

Gorska kolesa


Podjetje nima akcij.

Matična številka: 1637487000

Davčna številka: SI57358699

Rimska cesta 78, 3311 Šempeter

http://www.bike-shop.si

info@bike-shop.si

03 700 1120

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »