ekovit1


Zalogovnik

Kaj pravzaprav je zalogovnik in kje ga najdemo? Na kaj moramo biti pozorni pred nakupom? Zalogovniki se uporabljajo za shranjevanje ogrevalne vode v ogrevalnih sistemih v hiši in solarnih sistemih. Njihova uporaba je predvsem pomembna pri pripravi tople sanitarne vode, dobrodošli so tudi v hladilnih sistemih. Zalogovniki za shranjevanje tople vode ali z drugo besedo hranilniki vode zmanjšujejo neskladja med ogrevanjem in rabo toplotne energije za sanitarno vodo in ogrevanje prostorov ter zgradb. 
 
Starejši zalogovniki so slabše izolirani in prihaja do velikih toplotnih izgub, medtem ko so novejši naprednejši in dodatno zaščiteni pred morebitnimi toplotnimi izgubami. Nekateri novejši zalogovniki imajo poleg naprednejšega plašča, ki omogoča boljšo toplotno izolacijo tudi z aluminijasto folijo prevlečene priključke in posebej zasnovano dno za manjše toplotne izgube. Napredne rešitve omogočajo odbijanje toplote nazaj v zalogovnik in so tako toplotne izgube precej manjše v primerjavi s starimi zalogovniki brez dodatne zaščite. Tako je med strokovnjaki, ki se s tem vsakodnevno ukvarjajo, že dolgo znano dejstvo, da se pri starejših, klasičnih zalogovnikih voda ohladi v enem dnevu, medtem, ko se pri novejših, naprednejših in bolje izoliranih to zgodi v približno petih dneh. Po želji stranke se lahko zalogovnike priklopi tudi na solarne sisteme, električne grelce, toplotne črpalke, kotle na biomaso ali toplotne izmenjevalce za ogrevanje sanitarne vode. Na tak način pridobimo več možnih kombinacij ogrevalnih sistemov, s pomočjo katerih dosežemo najbolj optimalno raven med ceno in načinom ogrevanja. Na podlagi strankinih želja ter prostornine stanovanja, ki ga je potrebno ogrevati ali hladiti podjetje Ekovit d.o.o. pripravi posebne ponudbe in strokovno svetuje, da skupaj izberete pravo kombinacijo. Novejši zalogovniki imajo v večini primerov vgrajene tudi posebne ločevalne diske, ki preprečujejo mešanje hladne in tople vode, na tak način se toplotna izguba še dodatno zmanjša . Vzdolž zalogovnika najdemo tudi posebne priključke, ki omogočajo odvzem vode željene temperature, saj so znotraj teh priključkov narejene posebne ovire, ki razbijajo vodne curke, kar dodatno preprečuje mešanje hladne in tople vode. 
 
Sama velikost in zmogljivost zalogovnika pa sta odvisna od velikosti prostorov, ki jih želimo ogrevati. Na tržišču so prosto dostopni volumni od 650 litrov pa vse do 3000 litrov, seveda jih izdelujejo tudi v večjih ali manjših volumnih, vendar jih je potrebno zaradi premalo povpraševanja posebej naročiti, saj jih na zalogi ne držijo. Zalogovniki se lahko ponašajo s številnimi prednostmi, le nekatere izmed njih, če jih naštejemo, so boljši izkoristki kotlov, nižje emisije okolju nevarnih in škodljivih plinov, optimalno izgorevanje ter večje ugodje pri ogrevanju. Dodatne pozitivne lastnosti najdemo še v raznih kombinacijah z ogrevalnimi sistemi. Tako se na primer pri kombinaciji s toplotno črpalko zmanjša število vklopov kompresorja, temperature ogrevane vode se porazdeli, zalogovniki pri toplotnih črpalkah zrak voda pa lahko služijo tudi kot vir toplote za učinkovito odtaljevanje.
 
Kotli na biomaso dosegajo visoke izkoristke in nizke emisije dimnih plinov, vendar za najboljše delovanje priporočajo postavitev zalogovnika. Za celotno ogrevanje stanovanja velikosti 150 kvadratnih metrov je tako dovolj že zalogovnik z volumnom 1000 litrov, pod pogojem, da je stanovanje primerno izolirano. Možno jih je vgraditi k solarnim sistemom, kjer ima najpomembnejšo vlogo za pripravo tople sanitarne opreme ravno zalogovnik. Namreč količina sončne energije je v času ogrevanja mnogo manjša, kot v sončnih spomladnih in poletnih dneh, zato moramo sončne celice povezati s klasičnim sistemom, ki zagotavlja ogrevanje tudi takrat, ko ni na voljo zadosti količin sončnega sevanja in energije.
 

Zalogovnik


Podjetje nima akcij.

EKOVIT d.o.o.
 
Davčna številka: SI58159002
Matična številka: 3142795000
 
TRR: SI56 0231 1026 0319 346
odprt pri NLB d.d.

Križ 59B, 1218 Komenda, Slovenija

http://www.ekovit.eu/

info@ekovit.si

041/460 380

070/770 934

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »