ekovit1


Prezračevanje

Ste kdaj vstopili v stanovanje ali hišo in ste takoj zavohali neprijetne vonjave, mogoče tudi vonj po postalem in zatohlem? Največkrat do tega pride zaradi nepropustnosti hiše, saj, da se zavarujemo pred uhajanjem toplote, hišo močno zaščitimo in obzidamo z izolacijo. Vendar se pogosto pozabi na samo prezračevanje prostorov. Včasih, ko so bila lesena okna in vrata je hiša le malo bolj dihala kot pri plastičnih oknih in vratih. Zato dandanes v okna vgrajujejo prezračevalne sisteme, ki povečujejo pretok zraka, hkrati pa zmanjšujejo izgubo toplote. Ogrevanje pozimi kar precej izsuši in zmanjša relativno vlažnost v prostoru, vendar je zunaj kar vlažno in tudi, če okna samo za minuto odpremo, se vlaga kar hitro spet naseli v skrite kotičke. A ker pozimi bolj redko odpiramo okna, to pomeni da isti zrak konstantno kroži po prostoru, vključno z vsemi onesnaževalci in bakterijami.
 
Že nekoč so za stavbe s pomankljivim prezračevanjem začeli uporabljati izraz bolne stavbe, saj takoj, ko vstopimo v njo se začnemo počutiti čudno, lahko nam postane slabo, glavoboli niso redki, sili nas na suh kašelj, pojavi se lahko omotičnost, težave s koncentracijo in splošna utrujenost. Skratka take stavbe nas popolnoma onesposobijo in velika napaka je, če v taki stavbi delamo ali stanujemo. Tako je najbolje da se takih stavb izogibamo, vendar včasih to ni tako enostavno. 
 
Ker se svojemu stanovanju ne moremo izogniti, moramo zatorej poskrbeti za redna čiščenja in primerno zračenje prostorov. Če živimo v hiši, se lahko spustimo v investicijo montaže toplotne črpalke, ki se nam kar hitro povrne, lahko pa tudi razmislimo o zelo naprednih rekuperacijskih prezračevalnih sistemih, ki se vgrajujejo v večino današnjih novogradenj. Tako se na lep način izognemo številnim zdravstvenim tveganjem pozimi, saj je pri bolezni prvi in tudi najbolj učinkovit ukrep zračenje prostorov in dotok relativno čistega in svežega zraka. Relativnost čistega zraka je odvisna od okoliščin v katerih živimo, torej, ali živimo ob največji prometnici v glavnem mestu ali na podeželju med smrekami in hrasti. Sonce učinkovito sterilizira površine in vse kotičke do kamor žarki sežejo, vendar je v mrzlih in pustih zimskih mesecih to pogosto nemogoče. Vlažnosti se tako skoraj ni mogoče izogniti, saj je vedno prisotna ne glede na sonce ali mraz, in najbolj učinkovit način proti njej je prezračevanje z novimi napravami, ki uspešno čez svoje filtre prepuščajo zrak, vlage pa ne.
 
Če že razmišljamo o menjavi ogrevalnega sistema, se lahko o vseh morebitnih težavah o prezračevanju hiše posvetujemo s strokovnjaki, ki se vsakodnevno s tem ukvarjajo. Kajti iz izkušenj že vedo, kaj kakšen način ogrevanja povzroči, tako vse pozitivne učinke, kot tudi morebitne negativne učinke poznajo in vam seveda tudi bolje svetujejo.
 

Prezračevanje


Podjetje nima akcij.

EKOVIT d.o.o.
 
Davčna številka: SI58159002
Matična številka: 3142795000
 
TRR: SI56 0231 1026 0319 346
odprt pri NLB d.d.

Križ 59B, 1218 Komenda, Slovenija

http://www.ekovit.eu/

info@ekovit.si

041/460 380

070/770 934

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »