ekovit1


Kogeneracijska naprava

Marsikdo še nikoli ni slišal za kogeneracijo ali o tem vedo zelo malo. Kogeneracija obsega vrsto tehnologij in je skupna proizvodnja električne energije in toplotne energije v procesu iz istega vira prvotne energije. Pod drugim imenom so znane tudi kot SPTE naprave (Sočasna Proizvodnja Toplote in Elektrike). Kogeneracijski sistemi so zelo preprosti in učinkoviti sistemi. Standardna proizvodnja električne energije je učinkovita le v približno 30%, preostalih 70% energetskega potenciala pa se sprosti kot neizkoriščena toplota. Kogeneracijske naprave kot stranski produkt pri svojem delovanju proizvajajo električno energijo, ki jo država odkupuje. Prinašajo veliko koristi, ki so za državo pomembne, takih koristi na primer pri toplotnih črpalkah ni, razen seveda tiste, ki so dobre za lastno stanovanje ali hišo. Koristi kogeneracijskih naprav in sistemov so manjši izpust nevarnih plinov, manjša poraba goriva, celotni izkoristek energije pa je mnogo večji od standardnih sistemov ogrevanja. Sprva so kogeneracijo uporabljali le v velikih zgradbah, industriji, večstanovanjskih blokih in podobno. Šele v zadnjem času so postale pribljubljene mikro-kogeneracijske naprave, ki so pomanjšana verzija velikih sistemov in so bile razvite ravno za domačo uporabo, torej so namenjene manjšim poslovnim enotam, manjšim stanovanjskih hišam ter nasplošno gospodinjstvu.
 
Sistemi kogeneracijskih naprav delujejo na osnovi motorja, znotraj katerega poteka izgorevanje goriva, ki poganja generator, kar posledično proizvaja električno energijo. Za ogrevanje prostorov in sanitarne vode se uporabi odpadno toploto, ki nastaja pri hlajenju motorja in generatorja. Elektriko, ki ob tem procesu nastaja pa se lahko posreduje naprej v državno omrežje ali kar je še najbolje, porabi za lastne namene in potrebe. To velja tako za male, kot velike kogeneracijske sisteme, ki jih najdemo v večstanovanjskih hišah, velikih poslovnih objektih in industriji. Dandanes se postavljajo tudi po šolah, občinah, hotelih, zdraviliščih, kopališčih ter bolnicah, ravno zaradi enostavnosti uporabe in ker so najprimernejše za veliko število uporabnikov. Z njeno uporabo lastnik za svojo proizvedeno elektriko porabi manj denarja in je tako strateška rešitev, investicija pa se lahko povrne prej kot v petih letih. Kar je najbolj zgovorno dejstvo, ki podpira kogeneracijo je, da se pri takih sistemih soočamo s sočasno proizvodnjo elektrike in toplote s kar 90 odstotnim izkoristkom, medtem ko je izkoristek termoelektrarn na premog le 45 odstotni ali na primer fotovoltaike le borih 20 odstotkov. Tako lahko sami proizvajamo svojo energijo s trenutno najvišjim izkoristkom na svetu. Za uporabnike, ki želijo poleg toplote in prozvodnje elektrike še doseči hladilni učinek oziroma hlajenje, pa se lahko odločijo tudi za trigeneracijsko napravo, ki omogoča še omenjeno tretjo lastnost. Toplota in elektrika, ki jo s takimi napravami pridobimo, so za uporabnika oziroma lastnika takorekoč brezplačni, kar je še dodaten razlog, ki govori v prid takim napravam. Kogeneracijske naprave podpira tudi Eko sklad.
 
Kogeneracijski sistemi delujejo z visokim 90 odstotnim izkoristkom ter spadajo med okolju prijazne tehnologije, prav tako kot toplotne črpalke ali sončne celice, ki uporabljajo obnovljive vire energije. Za pogon kogeneracije se lahko uporabi različna goriva, lesni plin, bioplin, deluje tudi na repično, palmovo ter sojino olje. Poleg naštetih goriv imamo na voljo še standardna in široko dostopna goriva kot so kurilno olje, zemeljski plin ter propan in butan. Vrst goriv za delovanje kogeneracijske naprave imamo na razpolago veliko, prav pri vseh pa je izkoristek enako visok.
 

Kogeneracijska naprava


Podjetje nima akcij.

EKOVIT d.o.o.
 
Davčna številka: SI58159002
Matična številka: 3142795000
 
TRR: SI56 0231 1026 0319 346
odprt pri NLB d.d.

Križ 59B, 1218 Komenda, Slovenija

http://www.ekovit.eu/

info@ekovit.si

041/460 380

070/770 934

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »