barbios logo 3


Zdrava prehrana

Naše zdravje krepi in varuje zdrava prehrana. Hrana so snovi, ki jih naš organizem potrebuje za svoje delovanje in seveda rast. S hrano vnašamo vse potrebno, da dobimo energijo, gradbene elemente in snovi, ki so nujno potrebne za normalen potek vseh procesov, ki se odvijajo v telesu. Če je vnos hrane prevelik ali premajhen, pride do porušenega ravnotežja v organizmu. S tem se posledično zgodi slabše počutje ali se lahko razvije bolezen. Zato je zdrava prehrana zelo pomembna. Še posebno v fazi razvoja in rasti pri otrocih, mladostnikih in nosečnicah. Enako pomembno je hrana iz glutena, ki jo morajo uživati vsi tisti, ki so občutljivi na gluten.

Pravilna zdrava prehrana pomeni, da zaužijemo čim raznovrstnejšo hrano. Če bomo k temu dodali še pravilno razmerje ogljikovih hidratov, beljakovin, zelenjave, sadja in nenasičenih maščob, pravilne količine, bomo vzdrževali normalno telesno težo. Pomen zdrave prehrane je toliko bolj pomemben v času pandemije. Takrat je uravnoteženost med količino beljakovin, mineralov in vitaminov zelo pomembna.

Vitamin D je recimo zelo pomemben v zimskih mesecih, kjer je pomanjkanje prisotno pri vseh. Ker je izredno pomemben maščobno topen vitamin in igra pomembno vlogo pri ohranitvi zdravih kosti in celotnega imunskega sistema. Seveda ne smemo pretiravati z vnosom D vitamina. Glavni vir D vitamina so ribe severnih morij, kot je losos, jajca v manjši meri in mleko.

C vitamin se skriva v kislem zelju in regratu. Tudi druga zelenjava in sadje v zimskem času ima velik vir C vitamina, zato se priporoča, da jo uživamo pogosto. Pri zdravi prehrani je pomemben pravilni ritem prehranjevanja. Tri do pet obrokov dnevno s časovnim razmakom med obroki 3 do 4 ure. Seveda najbolj pomemben obrok je zajtrk. Poskrbimo, da imamo vsak dan dovolj časa za zajtrk. Velika večina ljudi zajtrk izpušča ali pa imajo samo kavo za zajtrk. To seveda na dolgi rok ni pametno za naše telo.

Zdrava prehrana priporoča uživanje zelenjave in sadja večkrat dnevno. Prednost naj imajo lokalni izdelki, ker tako pridobimo vse potrebne snovi, da procesi v telesu pravilno delujejo. Hrana naj vsebuje dovolj vlaknin, ki jih najdemo v vseh stročnicah, zelenjavi, sadju in polnovrednih žitaricah. Od mesa je bolj zdravo belo meso. Ribje jedi  so na prvem mestu glede zdravja. Ribe so koristne tudi zaradi omega 3 maščobnih kislin in vsebujejo tudi jod. Izogibajmo se uživanju maščob, zlasti živalskim. Maščobo, ki je vidna, je potrebno odstraniti. Boljše so rastlinske maščobe, še zlasti nenasičene. Jušna osnova je recimo pomembna, ker moramo pri pripravi izbrati res kvalitetno meso. Tudi pri uživanju slaščic ali sladkane pijače, moramo biti previdni. S tem lahko dnevno prispevamo samo 5 do 15% dnevnih kalorij. Dodatno previdnost moramo posvetiti uporabi soli. Hrana ne sme biti preslana. Zato so recimo industrijski namazi lahko včasih preslani.

Dejavnik tveganja za povišan krvni tlak, sladkorne bolezni, debelost, srčno žilne bolezni, srčni infarkt, možganske kapi, raku črevesja, dojke, maternice, žolčnika, bolečine v sklepih in hrbtenici, povišan holesterol; vsem tem boleznim je skupen nezdrav način prehranjevanja. Bodimo pozorni in nikoli ni prepozno, da začnemo bolj zdravo živeti. Prehrano je najlažje spremeniti, samo odločiti se je potrebno.

Zdrava prehrana


Podjetje nima akcij.

Matična številka: 8021708000

Davčna številka: SI54984955

Industrijska cesta 1, Grosuplje, 1290 Grosuplje

https://barbios.si/

barbara.meza@barbios.si

T: 041 729 666

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »