barbios logo 3


Široki rezanci

Tradicionalna vrsta testenin iz regije Emilia Romagna v Italiji, so široki rezanci. Posamezni kosi so dolgi ploski trakovi. Po tradiciji so široki približno 6 mm. Postrežemo jih lahko z različnimi omakami. Najbolj klasična omaka, ki se servira skupaj s širokimi rezanci je mesna omaka ali omaka Bolognese. Narejeni so po recepturi: eno jajce na sto gramov moke.

Ker so domače testenine okusnejše in za njihovo pripravo ne potrebujemo veliko časa, se jih lahko večkrat lotimo sami. Postopek priprave širokih rezancev je popolnoma enostaven. Jajca razbijemo in jih počasi vmešamo v moko. Oblikujemo čvrsto testo, ki ga gnetemo približno 5 do 10 minut. Gnetemo ga s pomočjo dlani. Testo pritiskamo, zgibamo; postopek ponavljamo, da testo postane gladko in brez grudic. Oblikujemo kroglo, ki jo ovijemo v prozorno folijo. Shranimo ga v hladilniku za približno 10 minut. Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na pomokani površini. Lahko to naredimo na roke ali pa uporabimo strojček za pripravo testenin. Ko je testo razvaljano, ga zvijemo v zvitek. Režemo ga na 5 mm široke kolobarje. Rezance poravnamo z rokami in ločimo plasti. Trakove položimo na leseno desko ali obesimo na obešalnik. Recept je preprost in je primeren za vse. Široki rezanci se kuhajo v osoljenem kropu približno 2 do 3 minute.

Ne glede na vrsto ali obliko testenin, se vedno zraven pripravljajo omake. Tudi za omake velja pravilo, kolikor je testenin toliko je tudi različnih omak. Tudi široki rezanci imajo radi različne omake. Ker je paradižnik vstopil v kuhinjo kasneje v zgodovini, so bile prve omake za testenine iz sestavin, ko so bile pri roki. Recimo maslo, česen, origano in oljčno olje, skuta, sir, cvetača, brokoli, radič, slanina in tako naprej. Seveda se danes omake pri testeninah v glavnem vrtijo okoli paradižnika. Tako je sedaj paradižnik glavna zvezda vseh testenin in velikokrat je na drugem mestu bazilika. Seveda so okusi vseh omak manj pomembni, ker imajo glavno vlogo v tem primeru široki rezanci.

Ker imajo določeni ljudje težave z glutenom, je to potrebno upoštevati tudi pri širokih rezancih in testeninah. Seveda je težko poustvariti enak okus pri takem načinu priprave testenin. Po priporočilih strokovnjakov, je za odraslo osebo primerno 85 gramov testenin za obrok. Pri otrocih je težko določiti primerno količino. Ocena je, da za otroka starosti 5 do 10 let, zadošča 50 do 60 gramov testenin. Seveda je količine potrebno prilagajati tudi vsem ostalim dodatkom. Poleg omak, pri testeninah radi dodajamo parmezan, ki ga naribano na vrh krožnika. Ko se parmezan raztopi, doda jedi poseben okus. Seveda moramo biti v količini parmezana previdni, da na koncu ne bo prevladal parmezan, nad vsem ostalim.

Ne glede na priložnost, se testenine vedno priležejo. Tako doma, kot v gostilni, so pomembni del ponudbe. Ker se jedi iz testenin hitro pripravijo, so pogosto na domačem jedilniku. Še zlasti tam, kjer imajo malo časa za pripravo obrokov. Široki rezanci so lahko tudi dodatek kašni solati, ki je v zdravem načinu prehrane pogosto na naših jedilnikih. Če povzamemo, so vsestransko uporabni in primerni za vse starosti in priložnosti.

Široki rezanci


Podjetje nima akcij.

Matična številka: 8021708000

Davčna številka: SI54984955

Industrijska cesta 1, Grosuplje, 1290 Grosuplje

https://barbios.si/

barbara.meza@barbios.si

T: 041 729 666

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »