barbios logo 3


Jušna osnova

Juha, znana kot bouillon, je slana tekočina iz vode. V tej vodi so se dušile kosti, ribe, meso ali zelenjava. Jemo jo lahko samostojno ali pa jo uporabimo za pripravo drugih jedi. Recimo za juhe in omake. Danes poznamo kar nekaj jušnih osnov: piščančjo, govejo, ribjo in zelenjavno.

Jušna osnova se pripravi na podoben način kot domača, goveja juha. Ko voda zavre, se prične sproščati aroma zelenjave, kosti in mesa. Tako dobimo okusno tekočino. Zakaj je jušna osnova primerna v naši kuhinji? Uporabimo jo lahko pri pripravi različnih omak. Tudi pri rižotah nam koristi. Skratka jušne osnove dodajo jedem bolj intenziven okus. Zato jo je dobro imeti vedno na zalogi v hladilniku ali zamrzovalniku. V kolikor se nam zgodi, da nam jo je zmanjkalo in smo to opazili na polovici priprave jedi, pa obstaja rešitev. Ker jušna osnova igra stransko vlogo v jedeh, jo lahko v večini primerov nadomestimo z vodo. Še zlasti tam, kjer kuhamo nekaj kar vsebuje meso, razlika ne bo opazna. Meso bo prevzelo bolj intenziven okus v jedi. Enako velja za vse recepte, kjer bomo uporabili zelišča, česen, ingver ali čebulo. V kolikor delamo domače testenine nam jušne osnove ne bodo koristile, ker jih tam ne dodajamo.

Pri pripravi vegetarijanskih in veganskih jedi, bo jušna osnova pogrešljiva. Če imamo pri roki jušne kocke, lahko s pomočjo te, nadoknadimo del okusa. Lahko uporabimo določeno mešanico začimb, ki bodo povečale intenziteto okusa jedi. Se pravi edni recept je, da imamo vedno dovolj veliko zalog jušne osnove. Seveda je tudi za to dober recept. Vsakič ko kuhamo, vse sestavine, ki ostanejo, shranimo v ločeni posodi v zmrzovalniku. Sem mislimo prav vse. Od piščančjih kosti, čebulne olupke, zelen del pora in tako naprej.

Starejše generacije so znale dobro izkoriščati hrano. Različni postopki pri pripravi, so jo naredili tako, da se je lahko uživala tudi v zimskem času. Seveda doma pripravljena kostna juha ni izjema. Redno uživanje juhe ima na naše telo pozitivne učinke. Med njimi so: izboljšano delovanje prebavnega trakta, močnejši imunski sistem, bolj zdravi in močnejši sklepi, ugoden vpliv na delovanje možganov, ter lepša in bolj zdrava koža. Seveda juhe iz vrečke ne dosegajo enakih učinkov, kot doma skuhana juha.

Hrana brez glutena je za jušne osnove idealna, ker jušno osnovo lahko dodajamo brez skrbi.  Jušne osnove iz zelenjave, lahko ponudimo kot obrok pri kosilu. Lahko pa jo s pomočjo paličnega mešalnika zmešamo v gosto juho ali omako.

Jušne osnove so idealne za začimbe. Okusi so s pomočjo začimb izrazitejši. Lahko jih prilagodimo svojemu okusu. Lahko jih raziskujemo, poskusimo z dodajanjem kakšne nove začimbe, zamenjamo določeno začimbo z drugo. Z eno besedo, lahko se igramo z okusi. Kuhinja nam ponuja nešteto možnosti, kako pripraviti isto jed na več načinov. Vsako jed lahko s preprosto menjavo določenih sestavin ali začimb popeljemo na čisto drugo raven. Seveda je potrebno upoštevati, da določen okus, ki je nam všeč, mogoče drugemu ne bo prinesel enakih občutkov. Zato je vedno potrebno kuhanje prilagoditi jedcem,  oziroma tistim  ljudem, ki jo bodo zaužili.

Jušna osnova


Podjetje nima akcij.

Matična številka: 8021708000

Davčna številka: SI54984955

Industrijska cesta 1, Grosuplje, 1290 Grosuplje

https://barbios.si/

barbara.meza@barbios.si

T: 041 729 666

Ste to stran našli preko Googla? Vas pa ljudje ne najdejo? Rezervirajte svojo spletno vizitko na portalu iPromocija.si

Novičke

vse novice »

Povečajte prodajo

Pogosto se podjetja sprašujejo, kako naj povečajo obisk svoje spletni strani in kako naj izboljšajo prikazovanje v Google iskalniku kar bo posledično tudi povečalo prodajo. Cilj optimizacije ... Več »